Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axel Ekström till seniorlandslaget

Den grymma säsongsinledningen har gett eko. Nu får Garphyttans Axel Ekström, 19, göra debut i seniorlandslaget i längdskidåkning.

Annons
Axel Ekström.

När sikdförbundets ledning med U23-ansvarige Tobias Långberg i spetsen beslutade att plocka med fyra juniorer – två herrar och två damer – i truppen till helgens premiär i skandinaviska cupen i Lillehammer föll valet på Garphyttans Axel Ekström som gjort succé under vinterns tre första tävlingshelger.

I distansloppen har Ekström två segrar och två andraplatser på fyra starter, och dessutom har han varit trea i en sprint. Den ende som varit strået vassare är Falun-Borlänges Oskar Svensson, som vunnit tre av fyra lopp han startat i, bland annat de två där Axel varit tvåa, och Svensson tar förstås den andra juniorplatsen till Lillehammer.

I övrigt består truppen av åkare precis utanför världscuplaget, med ambition att nå både dit och till VM i Falun i februari: Simon Andersson, Falun-Borlänge, Gustaf Eriksson, do, Anton Lindblad, Sollefteå, Jens Eriksson, Dala-Floda, och Anders Svanebo, Stockvik.

På damsidan kompletteras juniorerna Hedda Bångman, Offerdal och Elina Rönnlund, Umeå, med Evelina Settlin, Hudiksvall, Maria Gräfnings, Falun-Borlänge, Maria Rydqvist, Älvdalen, Helene Söderlund, Mora och Magdalena Pajala, Piteå.

Tävlingarna avgörs i Sjusjøen strax utanför Lillehammar, och inleds med 15 kilometer fristil på fredag, forsätter med en fristilssprint på lördagen och avslutas med ett 30-kilometerslopp i klassisk stil med masstart på söndag.

Axel Ekströms stora mål den här säsongen är JVM i kazakiska Almaty i slutet av januari.

Mer läsning

Annons