Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Axelssons superlopp – näst bäst i Sverige någonsin

Klassiska tävlingen Vinbergs minne i Västerås – då slog Kumlatalangen Adam Axelsson, 17, till med den näst snabbaste tiden genom alla tider över 1 500 meter på 250-metersbana i Sverige.

Annons

1.57,94 var alltså inte bara personligt rekord för Adam Axelsson med nästan två sekunder och hallrekord med lika mycket, utan också bättre än någon svensk mer än David Andersson gjort i liknande förhållanden. Anderssons svenska rekord ligger på 1.56,01.

– Riktigt roligt. Jag ska egentligen inte vara i form nu och har tränat på ganska hårt i veckan, så det var överraskande. En förklaring kan vara att jag fixat lite med skridskorna, höjt dem genom att lägga in en kloss mellan klacken och skon som gör att jag kan trycka ut mer och få längre skär i kurvorna, säger Axelsson.

SK Winner-skrinnaren hann dessutom med att sätta personligt rekord och hallrekord på 3 000 meter med 4.12,10, och att ta ta andra raka intecknignen i tävlingens vandringspris genom att vinna jaktstarten över 1 150 meter.

Nu kommer tre viktiga tävlingshelger på rad för Axelsson: Först norsk juniorcup, sedan juniorvärldscuppremiären i Zakopane och därefter allround-SM.

– Målet i Norge är placeringa mig bra och slå personbästa. I och med att jag gjorde 1.57 på svensk is nu borde jag kunna göra runt 1.55 på 1 500 meter där. Jag ska köra 500, 3 000, 1 500 och 5 000 meter där. Sedan ska jag försökta toppa och hitta lite mer form till Polen, säger Axelsson.

Mer läsning

Annons