Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför godkändes spökmålet

Spökmålet ÖSK utsattes för i fredags var regelrätt.
Åtminstone tolkade matchens domare Håkan Sjösten att skottet skulle suttit under ribban – om det hade stått ett mål där.

Annons

Många läsare har mejlat NA med funderingar efter den här artikeln i samband med ÖSK:s allsvenska vinst på Lugnets IP mot Falun på fredagen.

Falun reducerade till 4–3 trots att Örebros mål var undankört och långt i från ursprungsplatsen, där hemmalagets Alexander Sundström sköt in bollen i en tom yta.

Nu reder Johan Borehed, förbundsdomare i Örebro läns bandyförbund, ut reglerna.

– Så här lyder regelboken för Svensk bandy: Skulle målburen av någon orsak ha blivit flyttad från sin plats, ska domaren döma mål, om bollen enligt domarens uppfattning skulle ha passerat under tvärribban och mellan målstolparna, om de befunnit sig i rätt läge.

TolkningsfrågaI ÖSK-lägret, med tränaren Fredrik ”Pajen” Johansson i spetsen, hävdade man i fredags att det märkliga målskottet som tog på målvakten Jacob Claessons axel och styrdes upp i luften var för högt för att ha gått in under ribban om målet hade stått kvar. Men domaren blåste ändå för mål och hade en annan tolkning.

– Det som förmodligen har hänt i Falun är att domaren ansåg att bollen skulle gått i mål, om målet hade befunnit sig i rätt läge. Man kan tycka att "Pajen" borde känna till detta, eller åtminstone kolla upp det, framförallt med domarna. Man kan också tycka att ni, NA, kan kolla upp det i efterhand, säger Borehed.

ÖSK ligger trea i den norra allsvenskan. Fyra poäng efter ledande Ljusdal, som har en match mer spelad. Närmast väntar tabellåttan Köping i Behrn arena på onsdagskvällen.

Mer läsning

Annons