Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelar med pump i ögat

Klubban slog sönder hans öga och tvingade Mats-Olof Hallmans till dubbla operationer.
Mot alla odds spelar den förre ÖSK-målvakten bandy igen – med en pump och slang inopererat i ögat.
– Jag har inga större förhoppningar att det ska bli bättre än så här, säger han till NA.

Annons

Slutet av februari 2009: ÖSK är klart för nedflyttning från elitserien till allsvenskan och på en plojträning spelar Mats-Olof Hallmans ute. Han hugger på en retur samtidigt som en spelare i det försvarande laget ska slå bort bollen. Klubban träffar olyckligt med full kraft Hallmans ena öga. Isen blir röd av blodet.

Skadan är allvarlig och ”Pricken” får stanna på ögonkliniken på USÖ i två dagar.

– Jag tänkte att nu blir det svart, sa Hallmans till NA när han efter sjukhusvistelsen vilade ut hos sina föräldrar i Dalarna.

ÖSK-målvakten blev inte blind. Från svart såg det i alla fall lite ljusare ut.

Två operationer senare i Örebro hade han klarat sig med nedsatt syn, en fraktur på ”stativet” runt ögat och besvär med pupillen.

”Slang ovanpå ögat”

– Generellt sett har det gått bättre än förväntat. Jag har en pumpmekanism med en slang inopererad ovanpå ögat som förser mig med ögonvätska. Sedan har jag lite besvär med att pupillen inte vidgar sig så fort som den normalt ska göra. Jag drabbas även av dubbelseende när jag tittar uppåt i konstiga vinklar, säger Pricken, som mot alla odds står i mål i bandy igen.

”Inte färdig med bandyn”

Han gör det i Tranås BoIS, bottenlag i den södra allsvenskan.

– Synen påverkar mig inte negativt när jag spelar. Det är snarare att jag inte tränat ordentligt under ett år och ligger efter i det avseendet. Tranås tog kontakt runt nyår och nu har jag gjort tiotalet träningar och fem matcher. Jag känner mig otroligt glad över att jag fått den här chansen igen. Jag är inte färdig med bandyn än.

I samband med den allvarliga skadan lämnade Hallmans ÖSK efter förra säsongen för att slutföra sina studier i Linköping, där han har ett år kvar.

Hur bra synen kommer bli vet ingen.

– Jag har inga större förhoppningar om att det ska bli bättre än så här. Men läkarna säger att jag har ett ungt öga och att jag ska vara hoppfull ändå, säger Mats-Olof Hallmans.

Mats-Olov Hallmans

Namn: Mats-Olov Hallmans.

Född: Den 19 juni 1978.

Bor: Lägenhet i Linköping.

Yrke: Studerande.

Klubb: Tranås BoIS.

Moderklubb: Falu BS.

Tidigare klubbar: Stångebro, Derby BK, ÖSK.

Position: Målvakt.

Längd: 184 centimeter.

Vikt: 75 kilo.

Aktuell som: Den förra ÖSK-målvakten har gjort comeback efter den allvarliga ögonskadan han ådrog sig på en träning med ÖSK förra säsongen.

Mer läsning

Annons