Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara för Indianerna börja om från början

Jag hade förberett en krönika där jag hårdlanserade Indianerna som svenska mästare 2012.
Speedwayens svar på Real Göteborg. Ett Real Indianerna.
Det var bara att slänga i papperskorgen och börja om från början.

Annons

Börja om från början får även Indianerna göra efter superfiaskot i premiären. Vargarna  är ett lag som stjärnspäckade Indianerna ska slå hemma sju dagar i veckan, men det är tur att idrotten inte alltid går att förutspå.

4 531 åskådare i det sköna maj-vädret hade sett fram emot en speedwayfest där hemmafavoriterna påbörjade marschen mot SM-guldet. Det guld som Piraterna rövade bort i höstas.

Istället ringlade köerna långa ut från Ica Maxi arena i Sannahed efter det 14:e heatet när Nicki Pedersen och Peter Karlsson – herregud karln är född samma år som jag, 1969, men håller än – tog en femetta mot Kenneth Bjerre och Antonio Lindbäck som inte ens kom i väg i starten.

Indianerna har aldrig haft ett på starkare lag på papperet och fortfarande finns gott om tid att reparera skadan, men första intrycket var inte bra och ett första intryck kan man aldrig göra ogjort.

Antonio Lindbäck är svår att förstå sig på, både som människa och förare. I sina allra bästa stunder bollar Lindbäck med övriga världseliten och är magisk att se medan han i andra stunder kör som en av de krattor som funktionärerna gör i ordning banan med.

Trodde nog att ”Anton” skulle bli en mer stabil förare i år men av det jag sett i säsongsupptakten så finns det inget som tyder på det.

Nye VM-stjärnan Kenneth Bjerre hade jag hoppats mer på. Kom inte i väg från start och när han väl gjorde det så blev han omkörd. Sätter ett fett frågetecken bakom hans namn.

Tänkte utropa Hans Andersen till elitseriens bästa värvning. Inför matchen. Efteråt, när all publik gått hem och jag sitter ensam kvar på ett tomt motorstadion, är jag mer tveksam. Andersen är inte den förare han en gång var. Ljusår därifrån.

Och vad ska man säga om Rune Holta? Visserligen var norrmannen den ende som tvålade till Nicki Pedersen i premiären, men fem poäng på fyra heat är för dåligt av en förare som påstås ha 5000 kronor poängen och 10000 kronor i resekostnader per match.

20-årige skåningen Mathias Thörnblom är tänkt att ersätta Simon Gustafsson på juniorplatsen, men till Simons kaliber har nyförvärvet fortfarande en bra bit. Även om en ung kille måste få misslyckas i början. Det känns konstigt att en populär hemmason som Simon, på grund av att reglerna är som de är, tvingas stå i depån och titta på. Då är något fel.

Indianerna vann alla åtta hemmamatcher i elitserien förra året och senaste förlusten på Ica Maxi arena i grundserien kom den 29 juni 2010 då Elit Vetlanda vann stort. Nästan två år sen.

Kunde aldrig drömma om att den sviten skulle få sitt slut mot Vargarna som bakom Nicki Pedersen har en ganska svag uppställning. Hade tänkt lova att cykla från Örebro till Norrköping nästa sommar om Vargarna kommer före Indianerna i årets elitserie, men nu törs jag inte. Fick stryka det stycket också.

Fortfarande tänker jag inte döma ut Indianerna. 13 matcher återstår och hela sex lag går till slutspel. Det är inte nu som laget ska vara på topp.

Kanske håller jämförelsen med Real Göteborg som efter en riktigt usel start i fotbollsallsvenskan börjat plocka poäng och är på väg uppåt i tabellen.

Mer läsning

Annons