Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara hallen i Örebro håller elitserieklass

Det stod en elitserieplats på spel, men läktarna i den väldiga arenan gapade halvtomma. Det blir så när det är en illa sedd lillebror som ska försöka rädda sitt skinn.

Annons

Nästan fler örebroare på en läktare i Västerås än hemmasupportrar. Det säger något om Tillbergas status i gurkstan.

Klubbens publiksiffror understryker ytterligare min poäng. 5 666 såg mötet med VSK på annandagen. I övriga matcher har siffran inte ens varit nära fyrsiffrigt, och den sammanlagda siffran från tolv matcher räcker inte för att nå upp till vad derbyt samlade.

631 i går i en arena som tar minst 8 000 åskådare.

I Västerås är det få som bryr sig om Tillberga. VSK är folkets lag, och flera jag pratat med menar att två elitserielag i stan är ett för många. Inte så få västeråsare höll alltså en tumme för ÖSK i går. En minst sagt ovanlig situation.

Nu hjälpte inga tummar i världen, varken tillresta örebroares eller realistiskt lagda västeråsares. Det var 2–0 innan fem minuter passerat, och ett Tillberga lett av veteranstjärnor som Pelle Fosshaug, Anders Östling, Andreas Bergwall och Andreas Hammarbäck slapp känna någon egentlig press, någon påtaglig nervositet som kan följa på upplevelsen att riskera att misslyckas med något som alla ser som en formalitet.

Tillberga har spelat jämnt med många topplag i elitserien i vinter, har ett erfaret bandylag med mycket kunnande i. ÖSK kom till kval utan någon press alls, utan förväntningar men också utan den spetskompetens som krävs för att spela i elitserien nästa säsong.

Jag vet inte om det ens varit önskvärt att ta steget upp i högsta serien. Det enda Örebro har av elitserieklass är en bandyhall. Nej, förlåt, enstaka spelare också, men inte ett lag. Men också hallen är, i jämförelse med exempelvis ABB arena, något av ett skjul. Det är skillnad på hall och arena. I Västerås finns sittplatser, bekvämligheter för sponsorer och en rimlig temperatur att vistas i. Ständigt fem plusgrader på läktarplats. I Behrn arena är kylan råare än en midvintergryning i Burträsk.

Men framför allt har Västerås två bandyklubbar som är bättre och starkare än ÖSK. Jag vet inte hur det ser ut på ungdomssidan i VSK och Tillberga, men i ÖSK saknas exempelvis ett juniorlag. Det är naturligtvis inte bra en enda dag i veckan.

ÖSK har såvitt jag förstår inga pengar som räcker till att bygga ett lag som har något att säga till om i elitserien. Man kan alltid drömma om att Jesper Eriksson, Tomas Knutson, Erik Säfström och Robin Sundin ska komma hem och spela mer eller mindre gratis, men man kan å andra sidan drömma om nästan vad som helst som inte har med verkligheten att göra.

Nånstans tycker jag att ÖSK gjort en skaplig säsong, sett till förutsättningarna. Det är ett lågbudgetlag, en lågbudgetklubb, och konkurrensen i Örebro när det kommer till sponsorer är mördande. ÖSK Fotboll och Örebro Hockey sväljer, och kommer att svälja, den stora delen av kakan under överskådlig framtid.

Många slåss om smulorna.

Mer läsning

Annons