Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst på att nå inkompetensnivå

Tjugofjärde raka basketförlusten i fredags, fyra mål på en halvlek i handboll i går, stryk i bottenmöte i innebandy ...

Annons

Jag menar inte att vara elak när jag påstår att Sveriges bästa idrottsstad nått sin inkompetenssnivå. Men flera lag från Örebro befinner sig på en nivå de inte bemästrar, som de sannolikt inte ens mår bra av.

Uttrycket har jag snott av en kollega. Han beskrev den sorts människor som strävar efter ännu ett steg i karriären, tills de når en position där de inte längre vet vad de gör. Inkompetensnivån.

Eco Örebros galna förlustsvit är en alldeles egen kategori. ÖSK-handbollen har en enda poäng på 14 fåfänga försök, i går pinsamma fyra mål framåt under 30 minuter mot Skuru. I innebandy är ÖSK:s elitserielag inte riktigt lika utklassat, men inte mindre trasigt för det.

Det märkliga är att samtliga mycket väl kan spela i högsta serien också nästa vinter. Handboll och innebandy för att det finns ytterligare något lag som aldrig eller nästan aldrig vinner. Eco Örebro för att ligan inte skickar ur någon på enbart sportsliga grunder.

Själv såg jag ÖSK vinna med 8–5 mot Rättvik i bandyallsvenskan. Risken, chansen om ni vill, finns att gulsvart nästa vinter blir ytterligare en i raden av slagpåsar i högsta serierna från Sveriges bästa idrottsstad.

Örebro, Ljusdal eller Falun kommer att få plats i elitserien innan bandyförbundet gör om systemet och tvingar även vinnarna i allsvenskan att kvala för avancemang.

Jag menar inte att vara elak nu heller, men sanningen är att inte en enda spelare i den här vinterns ÖSK-lag skulle platsa i något skapligt elitserielag.

Jag undrar om någon i klubben egentligen vill gå upp. Visst – Jesper Eriksson, Robin Sundin, Erik Säfström, Patrick Sjöström och Tomas Knutson är fem toppnamn i elitserien som ÖSK fostrat. Men de kommer knappast hem för att spela gratis.

Och några få hundra, 212 i går, entusiaster i den smällkalla bandyhallen bygger ingen superekonomi.

Ser egentligen bara ett lag i Örebro som möjligen befinner sig på fel nivå på ett positivt sätt. Hockeyklubben så klart. Där har utvecklingen gått i en rasande fart.

Fortsätter den kommer Örebro Hockey att käka upp hela stans intressebank. Känns inte som att ÖSK-fotbollen alls begripit den faran. Det verkar inte så när klubben med oerhörd nit negligerar sina supportrar med att inte informera, kommentera eller tycka något om någonting som inte alla redan vet.

Bästa idrottsstaden 2011 är så klart något att vara stolt över. Hylla gärna alla de idrottsledare i Örebro som fick så många olika idrotter att åtminstone tillfälligt lyfta samtidigt.

Att diverse kommunala beslutsfattare i ljuset av utmärkelsen varit med och dunkat sig själva i ryggen förvånar knappast, även om det är gravt missklädsamt.

Örebro har fått utmärkelsen trots kvaliteten på många anläggningar, trots begränsad möjlighet till vettig träning. Absolut inte tack vare kommunens stora eller generösa inställning till idrott.

Mer läsning

Annons