Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre lag än någonsin - det kan bli Kifs stjärnsmäll

Annons

Kif Örebro har nog aldrig haft en bättre trupp. Just det ser ut att bli lagets stora problem den här säsongen. I alla fall i början av säsongen när en bra start är det viktigaste om Kif Örebro vill och tänker utmana topplagen på riktigt. Jag snackar inte om många stora egon som inte får plats i samma omklädningrum. Jag snackar självklart om hur bräckliga klubblagen blir när landslagen bestämmer.

I alla fall de som varken är små eller stora. Som Kif Örebro.

I måndagstidningen berättade finländska landslagsstjärnan Sanna Valkonen om att hon redan före säsongen börjat spelat 14 matcher.

Bland annat spelade hon fyra matcher på nio dagar under Algarve cup och pressade under samma tid in nio träningar. Hon gjorde det som 31-årig veteran 14 år efter landslagsdebuten mot Norge. Finland har ett hemma-EM i sommar och ett lag som måste leva upp till förväntningarna mer än någonsin. Den här gången kostade det en överansträngd vad, rehabilitering med Kif och en svårbalanserad försiktighet för att inte dra på sig en värre vadskada och en förlängd rehabtid med tre månader.

Algarve cup som är den viktigaste förberedelsen inför EM är mellanklubbarnas stora skräck. De största (läs Malmö, Umeå och Linköping) klarar sig på bredden. Om en trillar av finns alltid en annan som trillar upp.

Så fungerar det inte i Kif Örebro. Det finns en som tagit landslagprioriteten håradre än alla de andra stjärnorna i Kif.

Det är Sanna Talonen som värvades som en riktig striker inför den här säsongen. Finländskan har tidigare öst in mål i USA och även hunnit göra sig ett namn under en kortare sejour i Bälinge. I Kif Örebro är hon tänkt som den nya skyttedrottningen. Det kan hon fortfarande bli. Men i Algarve fick hon självförtroendet sabbat efter att inte platsa som anfallare i den finska truppen och i stället placerats i den onaturliga rollen som yttermittfältare.

Mot Sunnanå såg Talo ut som en anfallare utan självförtroende, som en orienterare utan karta.

I stället för en formtopp till seriestarten får Talonen jaga hjärnspöken i väntan på ett genombrott som publikfavorit på Behrn arena. Richard Holmlunds viktigaste jobb nu blir att komma ikapp det Algarve och landslagsuppdragen har förstört. Plåstra om såren igen.

Det är Kifs Örebros nya verklighet. Hur mycket klubblagen än försöker så kommer ingen kunna rubba landslagen på många år. Den typen av plånböcker finns knappt inom herrfotbollen.

Resultatmässigt var aldrig Kif Örebro illa ute mot Sunnanå. Två långa lag tog ut varandra och Edda Gardarsdottirs tidiga mål räckte den här gången. Ett tag kändes matchen lite som amerikansk fotboll, det svajade åt bägge håll men ingen nådde över den sista tredjedelen.

Det som skapar flest frågetecken är hur det normalt vackra passningsspelet kunde förvandlas till något så fult, långt och oeffektivt. Men framför allt hur ett lag som vill slåss i toppen kan falla in i ett förmodat bottenlags flängspel. På hemmaplan. Svaren kommer förmodligen. När Kif kommit i kapp.

Något positivt förutom tre poäng? Edda Gardarsdottir! Om någon vill göra isländskan till staty en dag så är det bra att veta att hon redan är av stål.

Mer läsning

Annons