Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättring framåt krävs för steget uppåt

Är Lif Lindesberg ett lag för elitserien igen? Mitt svar efter kvalpremiären är – nja.
Insatsen mot Aranäs var hedervärd men avslöjade samtidigt stora hål i lagbygget.

Annons

Lif Lindesberg har tillbringat ett år i allsvenskan. Målsättningen i seriespelet var att knipa direktplatsen uppåt. Den sprack. Delvis beroende på att laget inte presterade som bäst när det ställdes mot övriga toppkonkurrenter.

Därmed har nu en betydligt svårare resa inletts för att nå elitserien igen. En dubbelserie med tre elitserielag och tre allsvenska lag kommer att innebära tufft motstånd i varje enskild omgång. Täta matcher, fysisk handboll och begränsad tid för återhämtning.

Kul för publiken. Ett tufft test för truppen.

Förutsättningarna kunde dessutom sett bättre ut.

I kvalpremiären fattades fyra ordinarie, tongivande spelare. Jacob Nelson och Ricky Nordahl var skadade. Målvakten Peter Carlsson sjuk och i paus tvingades Konrad Rasmussen utgå med skadad fot. Till listan kan också läggas att Mikael Johansson precis återvänt efter flera veckors frånvaro. Knappast en idealisk utgångspunkt.

På planen var skillnaden också märkbar. Rent fysiskt. Aranäs spelare var nästan i samtliga fall huvudet högre än hemmaspelarna, undantaget Erik Axelsson och Ola Anto. Sånt ger utslag i längden. Lif stod upp bra i första halvlek. Men direkt efter paus tryckte laget från Kungsbacka på lite hårdare och gick enkelt ifrån till några måls ledning. En lucka som Lif aldrig kunde täppa igen.

Läget fanns med drygt tio minuter kvar och bara ett måls skillnad. Men då svek offensiven. Mest uppenbart när hemmalaget fick spela med en man mer. På fem tillfällen vann Lif inte någon tvåminutersperiod. Det håller definitivt inte i en tät kvalmatch.

Klubben som under sin glansperiod levde på offensiven kommer i kvalserien behöva bygga sin framgång på en tät defensiv. Distansskyttet framåt var för klent och de enkla kontringsmålen för få. Målvakten Daniel Johansson räddade 15 skott. Ändå skulle han behövt ta några fler efter paus för att ge sitt lag en rejäl vinstchans. Så tuffa är villkoren i denna kvalserie.

Utropstecknet: Bashkim Gashis satsningar och hundraprocentiga skytte från kanten var uppfriskande.

Frågetecknet: Bara 1 062 åskådare. Vill inte lindesbergarna ha tillbaka sitt lag i Sverige-eliten?

I de två kommande omgångarna väntar H43 borta och Hammarby hemma. Två elitserielag som jag egentligen inte tycker borde fått vara med i denna serie. Båda lagen har under säsongen haft akuta ekonomiska problem. H43 meddelade själva att man skulle lägga ner och Hammarbys elitlicens drogs in av liganämnden. Bara för att återfås veckan efter.

Tillfälliga räddningsaktioner som, med förbundets goda minne, tillåts dölja ihåliga klubbkassor. Tidigare har också Redbergslid fått klartecken trots negativt eget kapital.

Avskaffa kriterierna för elitlicensen. Som systemet är nu förstör det bara handbollens trovärdighet.

Mer läsning

Annons