Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Be gärna för Muamba – om det känns rätt

Under Confederations cup i fotboll 2003 segnade Kamerunspelaren Marc-Vivien Foé ner i närheten av mittcirkeln mitt under semifinalen mot Colombia. Han dog framför kamerorna.

Annons

Jag jobbade för Eurosport och satt i direktsändning. Det var hemskt, visste inte vad jag skulle säga, kändes som om alla tänkbara ord var för futtiga för situationen.

Den här typen av tragedier inträffar då och då inom fotbollen och det är lika otäckt och känslosamt varje gång.

Nu senast när Boltonspelaren Fabrice Muamba föll ihop i kramper på White Hart Lane i London. Dramat utspelade sig i direktsändning med säkert många miljoner som tittade förutom de tusentals på arenan. Snabbt dök twittertrådar upp om att man skulle ”pray4muamba” och självklart blev även den sekulariserade fotbollsvärlden troende och började be. Fotbollsfamiljen slöt sig samman och stöttade varandra.

Å andra sidan. Som en god vän skrev på sin blogg. ”Perspektiv.”

Samma vecka som Fabrice Muamba segnade ner visade Korrespondenterna på Svt ett program om hur barnslaveri ökar i världen. Närbilder på barn med döda ögon i prostitution, barn som utnyttjas att tigga åt andra och barn som lämnas bort som hembiträden. Deprimerande. Samma dag som det programmet visades dök ett inslag från Ukraina upp på min facebook. Det handlade om hur landet rensade upp inför EM-slutspelet i sommar genom att till exempel slänga levande hundar i sopbilar och hur dom hade mobila hundbrännerier ute på stan för att snabbt utrota hundbeståndet. Det var så grymt.

Till fredagstacosen sprängs sedan ytterligare fyrtio människor till döds i Kabul medan man häller på sin chunky salsa och någonstans i Indien står människor i rent gift och trampar för att västvärlden ska få billiga kläder.

Perspektiv som sagt. Vem eller vilka är det mest synd om?

Är jag jobbig nu? Sånt här vill vi väl inte tänka på under en lördag eller söndag? Det är ju så mycket elände i världen. Hur ska jag kunna påverka någonting? Sluta!

Det är lättare att samlas kring en fotbollspelare för det är en situation vi förstår och kan relatera till. Vem som helst av oss skulle kunna vara med om det. Så plötsligt sitter alla och ber för Muamba. Å det är klart att ni ska. Om det känns rätt.

Det enda jag skulle önska är att ni lägger samma fina kraft på människor som tvångsförflyttas inför ett OS som i Beijing, och för de fattiga handlarna i Sydafrika som tvingades bort av storföretag inför fotbolls-VM, eller de plågade hundarna i Ukraina.

Engagemang är svårt. Jag är inte ett dugg bättre än någon annan. Men låt oss försöka.

Mer läsning

Annons