Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björk vinnare efter superkrasch

Fredrik Ekblom och Richard Göransson och mästerskapsledaren Fredrik Larsson försvann i en masskrasch. Då blev Thed Björk den stora vinnaren i lördagens första STCC-race – trots att han blev fyra.

Annons

Det var på det nionde varvet av det första racet på Knutstorp som Linus Ohlsson, Kia, körde in i örebroaren Richard Göransson, Saab, och orsakade STCC-säsongens fetaste krasch.

Fem bilar var inblandade. STCC:s mästerskapsledare Fredrik Larsson, BMW, Göransson, örebroaren och mästerskapstvåan Fredrik Ekblom, Volvo, tvingades bryta, medan Ohlsson kunde rulla i mål, men långt efter alla andra. Göransson la hela skulden på Larsson i intervjun med SVT efteråt.

– Det var någon som körde på mig hårt bakifrån, tyvärr. Jag tappade kontrollen på bilen och drog med många. Det är tveksamt om vi hinner få reda på det till andra heatet, men lyckas grabbarna har de gjort något mirakulöst, säger Göransson till SVT.

Ohlsson var förstås också bedrövad.

– Jag var direkt bakom Linus och Richard över krönet, och de krokade ihop och sedan hade jag helt plötsligt Richard nos mot nos mot mig i utgångenav kurvan, i 180 kilometer i timmen. Jag hann inte få stopp på det, det fanns ingenstans att ta vägen, säger han till SVT.

SVT:s expert Jonas Kruse:

– Göransson kom ikapp och blev hindrad av Erik Jonsson. Linus hann inte med att bromsa för Richard och Larsson hann inte bromsa för Linus och Ekblom hann inte bromsa för Larsson. En kedjereaktion, analyserar han i SVT:s sändning.

Den som kom ut som den stora vinnaren efter kraschen var karlskogingen Thed Björk, Volvo, som låg trea i mästerskapet inför tävlingen, men plötsligt var den ende i topp sex som var kvar ute på banan.

Björk, som hade haft en usel start på racet, låg då trea och jagade stenhårt på Erik Jonsson för att ta sig upp på den andraplats i racet som skulle ge honom mästerskapsledning inför dagens andra race.

Men när Björk gick upp och pressade Jonsson smög Andreas Wernersson förbi, och Björk tappade därmed sin pallplats och tre poäng i mästerskapet.

Björk går ändå upp på andra plats, förbi teamkompisen Ekblom, och ligger nu bara fyra poäng bakom Larsson.

Andra STCC-racet startar 14.05. Det är ännu oklart om Ohlsson kommer att straffas inför det heatet, och vilka förare som kommer till start efter kraschen.

Mer läsning

Annons