Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blixthalka – då släppte Eco handbromsen

Bara en seger på åtta matcher och rejäl halkvarning bort från slutspel.
Då såg plötsligt Eco Örebro ut som Eco Örebro gjorde i början av serien. Borta är förkylningarna, skadorna – och snart också hoten om en förlorad slutspelsplats.

Annons

Efter den tredje segern mot 08 Stockholm har nu Eco tio poäng till ner till 08 och dessutom fördel av inbördes möten. Nu finns det snart bara ett hot kvar. 

Det kommer också uppifrån. Från Uppsala – som är under strecket och sex poäng efter.

Det är nu, halvvägs in i säsongen som basketligan visar sitt riktiga ansikte.

Det med två halvor.

Den överlägsna delen med den förväntade toppen: Norrköping, Solna, Sundsvall och Plannja. Vi mot resten, som man alltid sa på skolrasten och de kaxigaste tydligen säger i den här ligan också.

Totalt hade topp fyra inför tisdagens omgång spelat in 128 poäng tillsammans.

Sedan nästa halva, den grå och vardagliga.

De sju lagen som trängs mellan plats fem och elva har tillsammans jobbat ihop 96 poäng. Att Eco är femma när halva serien är avklarad är ändå fantastiskt mycket bättre än vad någon kunde tro.

För ni minns väl hur folk länge gapskrattade åt Stefan Johanssons utopiska visioner om att göra ett mediokert division 1-lag till ett av Sveriges elva bästa.

Jag var själv på upptaktsträffen i Stockholm inför serien och frågade då nye coachen Ivan Stanisak om han trodde att laget ens kunde vinna en match.

Normalt en jäkligt dryg och hånfull fråga att ställa till en ny tränare första gången man träffas. Han svarade ärligt: 

– Vi kommer nog inte vinna många matcher. En återkopplingen om hur ifrågasatt Eco var för bara några månader sedan.

Man glömmer lätt sådant när man börjar harkla sig och fila på fiasko-rubriker när förlusterna följde med vintern till Örebro. Nu har Eco vunnit tio av 21 matcher.

När jag tippade ligan inför säsongen satte jag Eco utanför slutspel som nia, med Borås och Jämtland under. Trots den magiska starten med segrar mot 08, Solna och Uppsala – och den populistiska ådran bankande i skallen – lyckades jag att bita mig i handen och inte skrika efter så mycket mer.

Jag tänkte: lugn i vinterstormen. Fortfarande utfärdas halkvarning för nykomlingen på den snåriga vägen mot slutspel.

Södertälje kommer att stiga som en rymdraket i tabellen, Uppsala kommer också att bli bättre. Och Rhys Carter, Australiens mest intressanta pointguard, fann kärleken i Sverige och flyttade till Göteborg när flickvännen ville hem. Nu lyfter han ensam Gothia mot säkrat slutspel.

Eco kan fortfarande sluta nia i den här serien. Uppsala är ett etablerat ligalag och kommer inte att drabbas av panik.

Än vågar jag inte ta ut Ecos slutspelsplats. 

Nyckeln till ett slutspel första säsongen i ligan blir förstås att klara sig ifrån skador. Truppen är tunn och klubben har seriens lägsta budget.

Drazen Klaric, superfyndet som spelar för kaffepengar och handplockades av Ivan Stanisak, får inte gå sönder. Han har till och med växt fram som viktigare än landslagsmeriterade speluppläggaren Andrew Pleick. Trots problem både med en fotskada och billiga foul från domarna har Klaric varit bäst i hela ligan.

Jaha än sen då, tänker ni som bara bryr er om fotboll. Bara för att sätta allt i ett perspektiv är värvningen av Klaric som om ÖSK skulle värva en totalt okänd kroat. Ge honom samma lön som typ en sjuksköterska. Samtidigt som han spelar skadad och blir avblåst av domarna i så gott som varje närkamp gör han ändå flest mål av alla och vinner allsvenskans skytteliga.

Vad han gjorde året innan? Rehabiliterade sitt benbrott.

Mer läsning

Annons