Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra ÖSK-start på viktig månad

Det började som det slutade. Omstarten innebar fjärde raka oavgjorda matchen för ÖSK. Ändå vill jag påstå att 1–1 mot AIK var ett klart steg framåt.

Annons

ÖSK var påtagligt sliten mot slutet av maj. Brommapojkarna hemma och Halmstad borta var matcher där det rätta klippet i många spelares ben tycktes saknas. U21-uppehållet kom därför lägligt.

Omstarten mot AIK lovade nämligen gott. Åtminstone den första halvan.

AIK hemma på Behrn arena brukar inte vara någon drömmatch. De tre senaste Stockholmsbesöken har slutat med storsegrar för bortalaget. Fjolårets brutala käftsmäll var smärtsam att se.

Då var matchen över efter första halvlek.

Det borde den varit i går också. Fast i ÖSK:s favör.

Sixten Boströms lag hade fart, fläkt och tyngd i de flesta aktionerna. AIK tilläts inte bygga upp något eget spel. På vänsterkanten snurrade Roni Porokara friskt med först Markus Jonsson, sedan Walid Atta. Till höger fick unga Marcus Astvald göra hemmadebut. Han visade inga premiärnerver. Han rev djupa sår i djupled längs högerkanten. Och hans finurliga inspel som föregick Nordin Gerzics ledningsmål var läckert att skåda. Astvald har en härlig stöt på bollen med sin högerfot –en liten kopia av David Beckhams spelstil utan övriga jämförelser.

Men kanske allra roligast att se var Nordin Gerzics spelregister. Passningar, egna löpningar med boll i fart och fräsiga distansskott lämnade AIK-försvaret ingen ro. Jag pratade med sommarlediga tränarprofilen Benny Lennartsson strax före avspark och han förvånades över att Nordin under våren inte gjort ett enda mål, inte ens svarat för ett målpass.

Mycket av ÖSK:s anfallsspel hänger på den offensiva mittfältarens spelhumör. Under våren har han visat prov på bra fysik och stor arbetskapacitet.

Nu lossnade också kreativiteten. Kvarten efter ledningsmålet riktigt lyste det av självförtroende kring Nordins aktioner. Det lovar gott inför fortsättningen.

Förutom den spelmässigt trevliga första halvleken tar jag också med mig det faktum att en av allsvenskan bästa anfallare –AIK:s argentinare Ivan Obolo –bara fick ett enda läge i ÖSK:s straffområde. I övrigt var han helt utraderad av backlinjen med gott understöd av Magnus Kilhberg. Det var en godbit i det lilla perspektivet.

Att AIK på första halvlekens sista spark lyckades kvittera var ett rent slag i ansiktet på ÖSK. Ett bevis på att idrotten kan vara hur grym och orättvis som helst.

Under pausvilan lyckade AIK-tränaren Mikael Stahre också korrigera sitt lags uppträdande och i andra halvlek tog gästerna över och hade det mesta och bästa av spelet. ÖSK mattades förvånansvärt och ska kanske i slutänden vara glad för den poäng laget fick med sig.

ÖSK:s utgångsläge inför fortsättningen är annars inte dumt. Men jag tror att juli månad avgör mycket av den fortsatta ÖSK-säsongen. På onsdag kvartsfinal borta mot Häcken i Svenska cupen. En seger där och vägen mot spel i Europa är faktiskt inte längre en utopi.

Därefter väntar allsvenska dubbelmöten mot samma Häcken samt bortamatch mot Trelleborg. Om oavgjorda kan bytas mot segrar i den matchraden har ÖSK skaffat sig ett bra slagläge inför den fortsatta hösten.

Första dagen efter min egen semester konstaterar jag också följande:

* Utmärkt att ÖSK kontrakterat Sixten Boström i två år till. Man visar allvar i sin ambition att låta tränarens spelmodell få fäste i Närkemyllan. Utvecklingen är spännande att följa.

* Emra Tahirovic ut –ingen ersättare utifrån in. Kul att Michael Jidsjö är skadefri och Robert Walker tillbaka. Men Kim Olsen är verkligen spelaren som inte får bli skadad.

* Sixten Boström är säkert nöjd. Men klubbledningen har tydligt uttalat att en spelare bör säljas för att stärka kassan i år. Trots scouter från Rosenborg så är det oväntat tyst i den frågan just nu.

Mer läsning

Annons