Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byråkratspråk i fotbollens värld

Jag tror att ni har hört det ett antal gånger redan. Fotbollens byråkratspråk som ständigt bjuder på nya hisnande äventyr. Antar att det är sådant som man lär ut på tränarkurser i de där stegen som ska tas innan man är tränare på riktigt.

Annons

För några år sedan var det kontringar som via förbundets kurser blev snabba omställningar och nu säger nästan alla det.

Troligen för att kontringar hade en negativ klang i människors medvetande, via snabba omställningar så grumlas attityderna lite grann så man kommer undan med sparka och spring fotboll.

Energi är ett annat ord som kraftigt har överexponerats inom fotbollen. Energi hit och energi dit, spelarna måste ha energi. Karaktär? Det måste alla unga spelare ha. Det är dock något oklart vad exakt just det modeordet har för innehåll.

Det nya modeuttrycket är att man som fotbollsbyråkrat ska ”ställa frågor”. Till och med journalister har anammat uttrycket. I fredagens Expressen kunde man läsa om att: ”Gais kom till spel med en fråga”, inför mötet med IFK Göteborg i torsdags kväll. Vilken fråga det handlade om? Jo, Gais utmanade visst Blåvitt i det fysiska spelet och svaret på frågan var att dom inte tog den fighten.

Andra gånger är det, till exempel, en yttermittfältare som utmanar sin motståndarback med ”en fråga” som kan bestå av: Jag dribblar dig. Vad gör du då? Eller, jag inväntar min kollega som gör en överlapp så att vi blir två mot en, ha, ha. Vad gör du då? Lurigt va? Å man måste svara på frågan och kanske bli avslöjad trots att man inte räckt upp handen.

Tony Gustavsson, tränare i Hammarby, är en mästare i detta byråkratspråk så ibland undrar man om det verkligen är svenska som snackas när han ska förklara sitt lags tankar om hur taktiken ska se ut.

Men missförstå mig inte, jag gillar verkligen Tony för att han är en av rätt få allsvenska tränare som alltid har ett förberett svar på frågor om hur man ska ta sig an sin motståndare inför en match. Snabbt, rakt och med inlevelse.

Om man bara fattat orden han använder sig av. Det låter ruskigt bra, men vad betyder det. Å andra sidan är det kanske bättre att låta bra än att svara ”goddag yxskaft” som många andra gör. Vad är viktigt för er idag mot Helsingborg? Till exempel. Vinna matchen! Nä, är det säkert, verkligen. Man kan välja att spela med eller spela dum som spån. Vissa väljer det senare.

Det är nog tur att jag inte valde tränarbanan själv för jag har alltid haft vissa problem med språket. Motsägelsefullt kanske när jag jobbar med det jag gör. Men jag lever på en analytisk förmåga och en känsla för hur det ska låta och se ut. Jag memorerar och ser hur det ska se ut, men fråga mig inte varför det ska se ut så.

Grammatik är för mig något helt obegripligt. Därför har jag svårt för att lära mig nya språk. Fotbollens byråkratspråk är det samma sak med. Jag har så svårt att få in det för det låter så konstruerat. Men jag ställer ändå frågan...

Vilket kan vara nästa konstruerade modeord inom fotbollen? Monofiberlirare?

Mer läsning

Annons