Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chock och sorg för hästvärlden

Satt i pressrummet i Karlslund och filade på texterna till dagens tidning. En kollega drog igång webb-tv-sändningarna från världscupen i Italienska Verona och skriker plötsligt "han dör!"

Annons

Kanske världens bästa hopphäst Hickstead föll plötsligt ihop död efter avslutad hopprunda. Inför en chockad italiensk publik och hela världens tv-ögon segnade denna fantastiska hopphäst ner och avslutade utan förvarning sina dagar.

Ryttaren Erik Lamaze skadades inte i fallet och kunde bara maktlös betrakta de sista dödsryckningarna.

Vilken chock och sorg för en hel hästvärld och framför allt för teamet kring Hickstead. En häst är som en familjemedlem och det kan bara sammanfattas som en tragedi.

Det var Hickstead med Erik Lamaze i sadeln som 2008 snuvade vår Rolf-Göran Bengtsson på OS-guldet. Som just nu är världsetta. Och som var självklara favoriter till OS-guldet nästa år. Tävlingen avbröts och Hickstead hyllades av resterande ryttare med en tyst minut.

Vad som egentligen hände är inte klart men en hjärtattack ligger nära till hands att tro. Liknande händelser inträffar ju då och då hos presterande idrottsmän. Dom kan visa sig ha ett dolt virus i kroppen, vara slitna efter långa resor eller ha ett hjärtfel. Eller också så händer det bara oförklarligt. En klen tröst är såklart att det gick snabbt och att Hickstead knappast behövde lida.

Den här krönikan skulle egentligen handla om hur roligt det är att Örebro fältrittklubb såg till att vi fick se bra ridning, fina hästar och höga hinder på nära håll. Hur fysiskt otroligt det är att en 600 kilo tung häst med ytterligare 70 kilo på ryggen kan hoppa hinder som är 1,5 meter höga och landa på bara ett smalt framben. Och därmed varför det är så viktigt med ett bra underlag som är både fast, mjukt och hårt och som varken är halt eller helt utan glid för att hästarna inte ska skada sig.

Men faktiskt. Det känns lite fjuttigt just nu.

Mer läsning

Annons