Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cirkus med en maskerad hämnare

Speedwaysporten jämförs ofta med ett cirkussällskap som snurrar land och rike runt vecka efter vecka. Ena dagen Kumla, nästa Bydgoszcz och tredje någon halvskum håla i England. Den som ena stunden är ens lagkompis är nästa dag ens motståndare. Lika snabbt som cirkusen kom till stan, lika snabbt är den borta – och tillbaka igen.

Annons

Speedway är inte likt något annat i sportens värld. Tillsammans med alla orädda fartdårar med knappt synliga skydd har den udda utformningen skapat sportens charm. Det man lätt kan glömma är att cirkus även kan ha en negativ klang. På tisdagskvällen ekade den över Eskilstuna.

Med bara tio minuter kvar till matchstart mellan Ikaros Smederna och Indianerna utbröt ett bankrig. Söndervattnad och alldeles för tjock, tyckte både Indianerna och domaren Joakim Linderoth som vägrade godkänna banan. I stället startade en polsk riksdag och en amatörmässig kalabalik där det dröjde över 50 minuter innan publiken informerades om varför en gul traktor åkte varv efter varv i stället för alla stjärnor publiken betalt för att se. Att en snustorr bana vattnas intensivt för att gynna hemmalaget är inga konstigheter. Men den här gången, när vattningen av en hård bana misslyckades blev chansningen bara ett pinsamt svek mot publiken. Delvis förödande för en sport där allt fler klubbar har ekonomin som värsta motståndare 24 timmar om dygnet. Smederna skyllde på både Indianer och domare. Indianerna slog tillbaka.

Som på dagis men med lite mer målbrott i rösterna. 

Det alla glömde var publiken. De var de enda förlorarna och de som med sina entrépengar gjort cirkusen möjlig även den här tisdagen. Föräldrar med småbarn lämnade arenan utan att ens ha fått en förklaring till när matchen skulle ha startat.

När den väl gjorde det hade en timme försvunnit och då tog det bara några få minuter innan nästa smäll. Samtidigt som Linus Eklöf, Krzysztof Kasprzak, David Rohlén och Renat Gafurov rullade ut för det andra heatet satt Jesper B Monbergs mekaniker med ett avklippt finger i ambulansen. Olyckan innebar akut omplåstring och att ambulanspersonalen var tvungen att prioritera vad som hände utanför ovalen. Förarnas säkerhet kunde inte garanteras och matchen stoppades i ytterligare tio minuter. Cirkus var ordet för kvällen. 

När väl matchen var avgjord hade krisstämplade Smederna vunnit och den maskerade hämnaren – Magnus ”Zorro” Zetterström – hade varit banans kung med 13 poäng. Zorro som så många år var stor hemmafavorit i Kumla men som inför den här säsongen valde att flytta hem. Nytändningen kom i en riktig släkten är värst-match. För Indianerna, som tippades som topplag men som har fyra förluster på fem matcher, fortsätter frågetecknen att regna ner som på en för blöt bana. Det råder en oroväckande ojämnhet i laget, samtidigt som storstjärnan Rune Holta verkar vara helt under isen just nu, och förarna prestera inte tillsammans. När någon är bra är den andra dålig.

– Vi är inte bra samtidigt. Det är det stora problemet, sa Jesper B Monberg.

Nu var han så skärrad efter mekanikerns olycka att han inte minns någonting av kvällen. Kanske lika bra det efter bara tre inkörda poäng på fyra heat. 

Till sist.

Envisa rykten säger att Indianerna – trots att lagledaren ”Dalle” Andersson dementerade dem förra veckan – funderar på att genomföra ett Matej-byte när transferfönstret öppnas. Formsvage Matej Ferjan mot Matej Zagar.

Min åsikt? Det vore som att skjuta sig i foten. 

Dålig energi är det sista Indianerna behöver just nu.

Mer läsning

Annons