Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fahlin bakom stjärnans seger

Sänkt av Marianne Vos i två raka spurter. Då satsade Wiggle-Honda på en offensivare taktik – där Örebrocyklisten Emilia Fahlin hjälpte till att fixa segern åt lagkompisen Giorgia Bronzini.

Annons

Två helger i rad – först i damernas Tour de France och sedan världscupdeltävlingen Sparkassen Giro – har holländska superspurtaren och tolvfaldiga VM-guldmedaljören Marianne Vos, Nederländerna, satt resten av världseliten på plats.

Så i lördagens varvlopp Prudential Ride London GP, på The Mall framför Buckingham Palace i centrala London, bestämde sig brittiska proffsstallet Wiggle-Honda för att sätta in ett nytt motgift. Tidiga attacker där Örebrocyklisten Emilia Fahlin fick en nyckelroll i försöken att jobbet med att köra slut på Vos och de andra spurtkanonerna, och bädda för egna kaptenen Giorgia Bronzini.

Resultatet blev bästa tänkbara.

– Taktiken funkade perfekt. Efter halva loppet satte vi in kontraattacker och fick Vos och (brittiska stjärnspurtaren Lizzie) Armistead att jobba. Jag hade ett par bra utbrytningar själv och kände mig stark, berättar Fahlin som kom loss efter 14 av 16 varv på den drygt två kilometer långa rundbanan.

– Jag hade lucka med två varv kvar men blev inkörd.

Taktiskt sett var det ändå perfekt. Vos och kompani hade fått ödsla med sin krafter för tidigt – och Bronzini kunde sticka upp och vinna spurten efter 33,5 kilometers cykelåkning på 47 minuter.

– Bra dag för laget på "hemmaplan" med sponsorer på plats. Jag är nöjd med egna känslan och insatsen, säger Fahlin som rullade efter väl uträttat värv i mål som 54:a, halvminuten bakom täten.

Fahlin gillade också tävlingen som sådan, ett unikt tillfälle att återvända till delar av OS-banorna från 2012.

– Det var en grym tävling. Superatmosfär och målgång som på OS, på The Mall. Massor av folk och snabb och hård tävling, säger hon.

Efter en trög säsongsinledning har den 25-åriga proffscyklisten från Örebro nu svarat för starka insatser tre helger i rad. Det är oklart vilket hennes nästa uppdrag blir, men chansen är stor att hon får köra den svenska världscupdeltävlingen Vårgårda GP om två veckor.

Mer läsning

Annons