Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NA avslöjar: Här är Fahlins lag 2015

Emilia Fahlin gjorde succé under slutet av årets säsong. Nu kan NA avslöja för vilket lag Örebros proffscyklist kör 2015.

Annons

Det blir en fortsättning för Emilia Fahlin i brittiska Wiggle-Honda, stallet som hon kom till från norska Hitec products inför årets säsong.

För NA berättar hon om beslutet.

– Jag trivs bra med tjejerna, med lagledningen och med materialet. Och framför allt kände jag i slutet av den här säsongen att det var kul att åka iväg på tävlingar igen. Jag hittade tillbaka till motivationen, säger Fahlin.

Men det var inte helt självklart att den 26-åriga Örebrocyklisten skulle bli kvar i det orangesvarta laget. Först när de dåliga resultaten under senvåren och sommaren vändes mot succé på hösten, där hon hjälpte italienska spurtkanonen Girogia Bronzini till flera tunga segrar, kom ett nytt avtal på plats.

– Det var inte givet att jag skulle få förlängt i somras, det var inte alls säkert före världscupen i Sverige i augusti. Jag pratade inte kontrakt med andra team, men jag hann börja kolla runt lite. Men det är en ganska svår situation för oss på damsidan. Jag har en kompis som suttit i ett av de bättre lagen i år och vunnit ett par tävlingar, och hon sitter och skramlar och ser inte ut att få något lag i dagsläget, berättar Fahlin.

– Därför kände jag: Har jag en möjlighet att få ett okej erbjudande här så vill jag vara kvar. Det tar mycket energi att byta lag också. Det märkte jag inte minst när jag kom in i Hitec products, som var mitt i en nystart när jag kom in. Även om Wiggle-Honda bara kört sedan 2013 var det ett mycket mer färdigt lag när jag kom in 2014, och jag trivs riktigt bra.

Men trots att Fahlin blir kvar i samma lag blir mycket nytt 2015.

Hittills har teamet, förutom Fahlin, bara förlängt kontraktet med brittiska Dani King. Däremot har laget redan gjort klart med sju nyförvärv i italienska tempomästaren Elisa Longo Borghini australiskan “Nettie” Emdondson, dubbla Giro d’Italia-vinnaren Mara Abbott, USA, belgiska mästaren Jolien D’Hoore, spurtstarka skottskan Eileen Roe och de franska och brittiska talangerna Audrey Cordon-Ragot och Anna Christian.

Ytterligare fyra cyklister från förra årets trupp lär vara klara, men ännu inte presenterade, liksom ytterligare tre nyförvärv.

– Av 16 tjejer i laget är bara sex kvar från förra året, dessutom har vi en ny sportdirektör. Vi har ett betydligt jämnare lag i år, där fler kan vinna tävlingar och där vi inte bara behöver lita till Giorgia Bronzinis spurt. Enda nackdelen är att det kan bli svårt att få chansen i ett så bra gäng, men det får jag ta som motivation, säger Fahlin och tillägger:

– För samtidigt är lagledningen väldigt öppen: Att jag fick förlängt berodde på att de tror på mig, att jag inte bara kan vara en hjälpryttare utan att jag även kan vinna någon tävling. De vill hjälpa mig att komma tillbaka dit, och då måste de ge mig möjligheten att ta för mig.

Hur kommer din roll i laget att se ut, då?

– Även om jag inte pratat igenom det med den nye sportdirektören, som kommer lägga upp taktiken, så tror jag inte att det blir någon jättestor skillnad. Visar jag att jag är redo att ta chansen så kommer jag få den.

Samtidigt är det nämligen klart att Wiggle-Honda åter byter spordirektör. Julian Winn, som kom in som en nödlösning när Franky van Haesebroucke lämnade laget i somras, ersätts nu av belgaren Egon van Kessel.

– Det är synd att inte Julien fick förlängt, för jag tyckte om att jobba med honom. Han inspirerade mig och lyfte mig under den andra delen av säsongen. Men vi får hoppas att det blir bra med den nye sportdirektören också. Jag har inte själv pratat med honom, men han hade Cervélo-stallet för några år sedan och kan damcykel. Det positiva med en ny sportdirektör är att han kommer in med ett öppet sinne, att alla åkare är lite mer jämlika. Jobbar man med någon i många år är det lätt att bli inlåst i en box: ”Du är den här typen av åkare och kan inte göra något annat”, säger Fahlin.

Fahlin befinner sig just nu i Örebro, men åker på onsdag ”hem” till spanska Giron där hon har en lägenhet, för två månaders försäsongsträning. Därefter väntar en jul i Örebro innan hon flyger till Australien där tävlingssäsongen drar igång redan den 2 januari.

2015 blir Fahlins nionde säsong som proffs. Wiggle-Honda är hennes tredje stall efter sex år i Specialized-Lululemon (som bytte namn fyra gånger under Fahlins tid i teamet) och ett år i Hitec products.

Hennes främsta meriter är två niondeplatser i VM:s tempolopp, fem SM-guld, två U23-EM-silver, och nio segrar som proffs.

Läs ett större reportage där Emilia Fahlin talar ut om sjukdomarna, motgångarna och vändningen i måndagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan!

Mer läsning

Annons