Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny seger för Axelsson – nu väntar SM

Här är Adam Axelssons nya succé: Spurtseger i Falkenloppet och totalledning i Sverigecupen. Nu väntar junior-SM för cykeltalangen från Kumla.

Annons
Adam Axelsson överst på pallen i Sverigecupen.

I fredags vann Adam Axelsson, 17, Smack Arlanda Test Track Race trots att han varit sjuk hela veckan.

På söndagen följde cykel- och skridskolandslagsmannen från Kumla upp med ännu en seger. I Falkenloppet, säsongens andra deltävling i Sverigecupen för juniorer, kom han iväg i tidig utbrytning tillsammans med två konkurrenter.

– Vi kom loss efter 2,5 av nio varv och körde hela tiden. Avståndet bara ökade. Det var inte konkurrentlagens bästa cyklister, så jag visste att jag skulle ta totalledningen i Sverigecupen om utbrytningen höll, säger Axelsson.

Det gjorde den. Men bara 800 meter före mål stoppades de tre i täten – av arrangörerna.

– De sa att vi var tvungna att stanna för att släppa förbi herrelitklungan. Men så körde vi på ändå, och de kom inte ifatt oss. Det blev lite struligt, men jag spurtade ned de andra, säger Axelsson som vann före Bures Erik Wallén och Team Bliz-Cyclesports Henrik Jansson.

Ned till fyran var det över 6,5 minuter.

I totalen leder Axelsson, som var tvåa i premiärtävlingen Östgötaloppet i april, nu Sverigecupen på 47 poäng, sju före en trio cyklister på delad andraplats efter två av fem deltävlingar.

Faktum är att det kunde ha blivit en tredje seger i helgen. I Luma GP, i Hammarby Sjöstad, var Axelsson med i tätkvartetten med ett par kilometer kvar – när han punkterade bakdäcket i en kurva.

– Så jäkla surt, men det var inget att göra åt. Bara att byta däcket. Tog säkert en och en halv minut, men vi var så långt före att jag ändå var fyra i mål, säger han.

Nu tävlingsledig helg och därefter junior-SM. Tempolopp på onsdagen och linjelopp på midsommardagen.

– I linjeloppet går vi för seger till någon i laget (Falköpings CK), vinner någon av oss är det en seger för alla. Men klart att alla vill ha mästartröjan. I tempot får vi se, jag har inte riktigt till något bra tempolopp hittills i år. Å andra sidan har jag bara kört två, säger Axelsson.

Mer läsning

Annons