Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebrocyklist klar för VM

Örebrocyklisten Karin Aune är uttagen till VM i cykelcross.
– Jättekul att få representera Sverige, tycker Aune.

Annons

Proffscyklisten Karin Aune har under vintersäsongen gjort ett lyckat inhopp i den svenska cykelcross-cupen. 35-åringen tog fem segrar på de 13 deltävlingarna vilket räckte till en totalseger i cupen.

I slutet av januari kommer Karin för första gången att ställas mot internationellt motstånd i cykelcross-sammanhang. Hon är nämligen uttagen att köra VM i Sankt Wendel i sydvästra Tyskland.

– Jag har aldrig tävlat i cykelcross utanför Sverige, men eftersom det är ett VM så kommer det givetvis att vara hög klass på deltagarna. Det är svårt att säga hur jag står mig i konkurrensen utan jag får helt enkelt göra mitt bästa och se hur långt det räcker, säger Aune.

Cykelcross

En cykelcross-tävling avgörs ofta på en varvbana där den totala tävlingstiden i elit-klasserna ligger runt 60 minuter för herrar och 40 minuter för damer.

Banan skall innehålla variationer mellan till exempel stig, sand, väg, park eller äng för att ge cyklisterna tempovariation. Därutöver är hinder vanligt förekommande för att skapa situationer där cykeln måste bäras.

Cykeln som används kan lite förenklat sägas vara en landsvägscykel men med mer robusta hjul, växlar och bromsar. Däcken är också bredare och har grövre mönster än landsvägsdäck.

Mer läsning

Annons