Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges längsta lopphar startat - i Örebro

Vad har Örebro med Sveriges största sjö Vänern att göra?Jo, motionsloppet Vänern runt.
I dag startar den 39:e upplagan av loppet som skapades av några cykelentusiaster från Örebro.

Annons

– Loppet är 58 mil och har man tränat åtminstone hundra mil så slipper man få ont i baken, lovar Lars-Erik Aversjö, evenemangsansvarig i arrangerande Örebrocyklisterna.

I morse rullade cirka 375 cykelmotionärer i väg från Aspholmen i Örebro. De ska trampa i drygt två dygn innan de når målet på samma plats på söndag. Cyklisterna övernattar i skolor i Åmål och Mariestad på vägen.

– Vi är Sveriges längsta motionslopp. Vi cyklar runt Sveriges största sjö, och 2007 utsågs vi till Sveriges bästa motionslopp, säger Lars-Erik Aversjö stolt.

Men varför arrangerar Örebrocyklisterna ett lopp runt en sjö som ligger så långt ifrån Örebro?

– Ja, det är lite konstigt. 1971 var det ett gäng från Örebros dåvarande cykelklubbar som kom på idén att cykla runt Vänern. De tog tre dagar på sig. När de kom hem tyckte de att det var så trevligt att de bestämde sig för en fortsättning. Efter det har loppet genomförts varje år, upplyser Lars-Erik Aversjö.

För att slippa tävlingshetsen i biltrafiken så är deltagarna indelade i grupper om 15 cyklister vardera. Totalt blir det 27–28 grupper.

Lite som i lumpen

– En person utses till gruppledare och det är lite som i lumpen. Om någon behöver en pinkpaus så stannar alla i gruppen och väntar, förklarar Aversjö.

Även om årets Vänern runt ser ut att slå deltagarrekord i år så har man långt kvar till Vätternrundan med sina 20 000 cyklister.

– Vi har aldrig marknadsfört oss på samma sätt som Vätternrundan, konstaterar Aversjö.

Mer läsning

Annons