Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags börja jobba med elitidrottarnas ohälsa

Det ska till ett spektakulärt självmord för att få i gång debatten om depression och psykisk ohälsa i elitidrotten.
Så illa är det.

Annons

Förbundskaptenen Gary Speeds självmord har ruskat om rejält senaste veckan. Plötsligt pratar alla om elitidrottares mående. Idrottare berättar hur dåligt de mår. Pressen är hård men de ska leva upp till stoiska ideal.

Det är bra att debatten är i gång igen. Den är viktig.

Ändå kvarstår den största frågan. Är det inte läge att sluta snacka och i stället ta tag i saken och börja jobba mer aktivt med våra idrottare?

Låt mig ta ner allt till en mer lokal nivå. I drygt tre år har jag och två kollegor i företaget Adato Sport Utveckling försökt få framför allt elitfotbollen i stan att inse värdet i dessa frågor. Vi inbillade oss att fotbollen, som är mest resursstark, var en bra plats att få i gång verksamheten i. Vi ville hjälpa till att skapa trygga, lugna, fokuserade och högpresterande fotbollspelare i en orolig, stenhård och konkurrensutsatt vardag. Att många fotbollspelare, både unga och äldre, till det yttre ser extremt självsäkra ut och utstrålar ett självförtroende som spränger väggar behöver inte betyda någonting.

Jag och mina kollegor vet att bakom fasaden, djupt där inne, sitter små rädda människor med svag självkänsla som dag ut och dag in grubblar över tusen olika saker i livet. Allt ifrån rena fotbollsrelaterade frågor till privata som borrar sig rakt in i skolor, familjer och vänskapskretsar. Allt detta påverkar varje träningspass och varje match. De flesta klarar sig igenom detta själva men allt för många får gå med sina förvirrade tankar där tusen frågor trängs men inga svar kommer fram. Dessa individer tappar fotbollsrörelsen men än värre är att även samhället riskerar att tappa dom eftersom de inte är redo för ett liv utanför fotbollsplanen.

I tre år har vi i Adato försökt väcka ÖSK och få dem att inse värdet i detta. På papper, i sin organisationsplan, finns Adato med som kosmetika. I realiteten finns ingen struktur hur ett långsiktigt och meningsfullt arbete skulle gå till. Örebro läns fotbollförbund tyckte efter tre långa möten att ja, det här måste vi köra på. Sedan skickade de ut oss på några förläsningar. Sedan tystnad. Ingen uppföljning eller utvärdering. Bortkastat.

Adato las ner förra veckan. Vi var inte skickliga nog att övertyga omgivningen att satsa resurser på denna viktiga fråga. Det är bara att hoppas på att någon annan gör det. För ämnet kommer inte ebba ut. Det kommer bara att öka i styrka i framtiden.

Mer läsning

Annons