Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför går Örebro till kvalserien igen

Bästa insatsen för säsongen. När Örebro Hockey var som mest ifrågasatt efter en krasch mot Troja.

Annons

Även om det är tidigt och populistiskt att skriva det efter en mosning av förhandsfavoriten Malmö: Örebro kommer spela i kvalserien i vår igen. Sedan är det som vanligt en lottodragning om vilka lag som går till elitserien.

Man kan såga högtalarsystemet hur mycket och ofta man vill. Men akustiken är det inga fel på. Det hör till och med jag som har ett sönderspelat vänsteröra efter en Iron Maiden-konsert på Stockholms stadion för några år sedan. På något vis har de 30 procent som Bruce Dickinson skrek bort gjort det enklare för mig att sålla vad jag vill höra eller inte. Den här fredagskvällen behövde jag inte ens fundera. Trycket i Behrn var stundtals enormt från läktarplats. Trots att arenan fortfarande känns si sådär. Upplevs med sina tomma partier och trästycken lite som en Ikeabyrå där det fattas en påse med skruvar. Man har fått hem möbeln och börjat skruva, men måste ändå inse att det krävs mer tid att få den klar. Jag lägger inte ner mer åsikter förrän den anses klar. Då kan man se hur många skruvar som det egentligen fattades i påsen.

Örebro Hockey svarade för säsongens bästa insats hittills. Kontrollerade matchen mot förhandsfavoriten och sköt tre mål i power play. Ett matchavgörande moment som varit halvuselt tidigare. Och som i matchinledningen fick folk på läktaren att önska tillbaka Fredrik Orrsten och Ryan Gunderson.

Men i stället klev Peter Andersson den yngre fram.

Ett jättefynd Örebro gjort från Borås. 20-åringen som Stanley cup-finalisten Vancouver Canucks har kontrakterad och lånar ut till Örebro. Nu är det bara att hoppas att samarbetsavtalet med elitseriens krisklubb Färjestad inte innebär att FBK har första tjing redan under säsongen om succén fortsätter.

Kul också att se hur Jonas ”Sill” Karlsson fortsätter att leverera. Öser på överallt. Som en ursinnig farbror som har fått halva trädgården länsad på äpplen och andra godbitar från några snorungar. Karlsson kändes lite som av de sista spelarna från det gamla gardet som inte skulle hålla måttet när kraven höjdes i och med de allsvenska framgångarna. Men total felbedömning av mig. Mot Malmö var han bäst på isen tillsammans med Andersson, Andreas Frisk och Nicklas Dahlberg. Och höll minst samma klass som karaktärsspelaren Thomas Enström brukar göra.

Trots att allsvenskan är galet jämn i år, och bara sju poäng skiljer ledande Västerås från Leksand på den sista play off-platsen, vågar jag skriva att jag är övertygad om att Örebro går till kvalserien i år igen.

Det sticker jag ut med redan efter tio omgångar. Trots att Örebro vill matcha två målvakter är Nicklas Dahlberg ett rejält snäpp vassare än Andro Michel. Bra när det gäller och med en hög lägstanivå. ”Pumba” Hade 90, 9 i räddningsprocent i elitserien förra året där han visserligen bara fick sparsamt med förtroende i ett turbulent Modo.

NA-bloggarna

Jared Aulin och Matt Keith var för första gången inte bästa lina den här kvällen. Men var ändå bra. Det säger allt om Örebro Hockeys bredd just nu. Den första säsongen i allsvenskan byttes i stort sett hela laget ut mot laget som togs sig genom flaskhalsen och upp.

Känns inte som något av de nyförvärven hade platsat i Örebros lag nu. Möjligtvis gåtan Mark Owuya, som gjort sen succé och hamnat med Calle Gunnarsson i Toronto Maple Leafs.

Annons