Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kämpar mot mer än motståndarna

Det började med att han gick Prideparaden i rugbykläder. Några månader senare hade örebroaren Tolga Demir startat ett rugbylag med 45 homosexuella spelare.

Annons
Förlusten spelar ingen roll. Sthlm Berserkers, i grått,  förlorade med utklassningssiffrorna 0–94 mot Örebro, men trots det var Stockholmsspelarna inte besvikna efteråt. Matchen var nämligen lagets allra första.

Domaren blåser av matchen. Sthlm Berserkers har just förlorat med 0–94 mot Örebro i en träningsmatch på Årstafältet i Stockholm. Men mungiporna hos Berserkers pekar ändå uppåt. Detta var lagets första match någonsin. En stor sak bara det.

– Det här var skitkul! Roligare än jag trodde. Vi förlorade visserligen, men det här var första matchen någonsin. För att vara ett nystartat lag, som tränat i knappt fem månader, var det här bra ändå, säger Tolga.

Historien om Sthlm Berserkers tog delvis sin början via ett vanligt telefonsamtal mellan Tolga och en polare.

– Min polare berättade att han beställt rugbykläder.

Jag undrade varför och han svarade att det var snyggt. Då anmärkte jag på att han inte kan ha rugbykläder om han inte spelar. Det är falsk marknadsföring. Då sa han ”okej, då börjar vi spela då”.

– Så vi tog kontakt med Hammarby, började träna med dem och kände att det var skitkul. Men vi båda är ju tävlingsmänniskor och kände att det inte var kul att vara rookies.

Just då började Tolga få tankar om att starta ett eget lag och då enbart för homosexuella. Han bestämde sig för att delta i Prideparaden, iklädd rugbydräkt.

– Jag gick runt där och försökte locka folk. Jag kunde gå fram till någon och säga ”du ser biffig ut, vill du vara med i ett rugbylag?”.

– Anledningen till att jag startade ett gaylag var inte politiskt utan mer att det var en större utmaning att starta ett gaylag i världens mest aggressiva sport. Vilken är den största utmaningen? Jo, att få 15 bögar att stå och tacklas ute på planen, säger Tolga och skrattar.

Ryktena om Tolgas planer spred sig snabbt och han behövde inte anstränga sig särskilt mycket för att locka folk.

– Förutom en stark marknadsföringsstrategi så såg jag till att folk började snacka om rugbylaget. Folk började komma fram till mig och ställa frågor och vara nyfikna.

I januari i år startades projektet på riktigt och gaytidningen QX:s läsare fick komma på namnet för laget vilket alltså blev Sthlm Berserkers Rugby.

– I mars hade vi första mötet och då kom det 20 personer, vilket var bra mycket mer än vad många andra lag har vid sin första samling. Laget gick sedan från att vara ett renodlat gaylag till ett öppet lag för alla oavsett sexuell läggning.

– I dag har vi 45 spelare och en är straight, säger Tolga och skrattar.

– Vi startade som ett gaylag för att skapa en trygg miljö där gaykillar vågade sig på rugby. När vi sedan kände oss trygga öppnade vi upp laget. Vi vill vara lika öppna som samhället vi vill leva i.

Läs hela reportaget i fredagens NA, papperstidningen!

Mer läsning

Annons