Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dennerby är inte rätt man

Annons

När Sveriges ödesmatch mot USA sparkade i gång spelade en gulklädd brassorkester "Vem kan segla förutan vind?" på Chengdu Sports Centers bortre läktarkurva. Det var till de tonerna som Sveriges fotbollslandslag hamnade i ett hav av stiltje. Nu måste landslaget ta fram årorna och paddla för livet.

Efter 2- 0-förlusten är det bara Thomas "Baghdad Bob" Dennerby som på allvar tror att laget kommer att nå kvartsfinal i Kina-VM.

Mer troligt är att Sveriges storhetstid i världsfotbollen på damsidan är på väg att gå i ide.

Malin Moström är redan borta och med henne rikets enda playmaker av internationell klass.

De andra storstjärnorna, Victoria Svensson, Hanna Ljungberg, Hanna Marklund och Therese Sjögran, faller snart för ålderstrecket. De som ska ta över, Caroline Seger, Lotta Schelin och skadade Josefine Öqvist, är inte tillräckligt bra.

De visar mer attityd utanför planen än på. Skadan på hon som kallas "Jossan" framförs på sina håll som en orsak till att VM-laget hittills har floppat.

Hejsan tjena. Det påståendet är för löjligt för att jag ens ska orka kommentera.

Tittar vi ännu djupare i gropen som svensk damfotboll har grävt så hittar vi ett U21-landslag som i två år i rad har floppat i Nordic Cup.

När jag pratade med KIF Örebros tränare Richard Holmlund för ett tag sedan var han kritisk. Varken i landslaget eller i U21-landslaget fanns några spelare värda att värva till laget. Talanger måste man hitta i flicklandslagen och då måste man bygga på sikt.

För att vakna ur idet behöver landslaget unga, snabba och tuffa spelare.

Det finns massor med tjejer som spelar fotboll i Sverige och talanger finns helt säkert.

Problemet är att den alltid mysige Thomas Dennerby knappast är mannen som ska slipa dem till internationella storstjärnor.

I VM har Dennerby inte visat sig kapabel att coacha laget till framgång.

Det finns flera frågetecken i hur laget har spelat i de två matcherna i Chengdu.

ºVarför tränar man under en lång tid in ett 4-3-3-system för att sedan byta till "mer invanda" 4-4-2 när första motgången kommer? Ännu konstigare blev det när Dennerby i går avslöjade att man redan innan VM hade bestämt sig för att spela 4-4-2 mot USA i gruppspelet. Förbundskaptenen log lurigt när han gjorde avslöjandet i mixed zone sent i går. Hans leende antydde att han hade snuvat den svenska journalistkåren på en verklig godbit. Det hade varit ännu bättre om han hade lurat USA:s förbundskapten Greg Ryan.

ºMot Nigeria plockade Dennerby av lagets största offensiva vapen tidigt och avslutade med Linda Forsberg och Sara Johansson på topp. Forsberg hyllas oavbrutet för sin nickstyrka. Men hon har ännu inte skrämt slag på motståndarna i luften. Johansson ser mest vilsen ut.

ºMot Nigeria förlorade Sverige mittfältet. Då spelade man med två defensiva innermittfältare i Frida Östberg och Caroline Seger. Mot USA bytte man spelsystem, delvis för att förstärka centralt. Dennerby och assistenten Lilie Persson valde ett 4-4-2-system i diamantformation med Seger på defensivt uppdrag och lagkaptenen Victoria Svensson som spets. På kanterna fanns offensiva Forsberg och Therese Sjögran. När yttrarna och offensivglada Svensson gick till anfall ställdes därför Caroline Seger helt ensam mot USA:s centrala mittfält när spelet vände.

Efter förlusten framhärdade Dennerby, likt Baghdad Bob, i en matchanalys att Sveriges VM-damer var redo för bragdguldet. "Jag är stolt över tjejerna, vi gör en fantastisk match. "Linda Forsberg går in och gör en VM-debut som man aldrig hade kunnat förvänta sig."

Det enda som var riktigt i den analysen var att Sverige faktiskt fortfarande har chansen att gå vidare till kvartsfinal och därmed också rädda OS-spel i Beijing nästa år.

3- 0 mot Nordkorea vore ett fantastiskt resultat för svensk damfotboll.

Resultatet vore i och för sig mer fantastiskt än sannolikt.

Nu drar jag, fotografen Pavel Koubek, de blivande bragdmedaljörerna och Baghdad Bob vidare till Tianjin där Sverige spelar mot Nordkorea. Vi ses där.

Mer läsning

Annons