Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det rödvita svaret var ångest

2 308 personer kom till Stora Valla med frågor. På twitter hade de rödvita pumpat upp ångesten i veckor inför den här dagen. Efter en lång vinter gnagde oron även hos de mest härdade gamla männen på sittplatsläktaren.

Annons

Hur skulle Degerfors IF klara sig utan de sex startelvaspelarna laget tappat? Vilken klass höll ersättarna?

Det visade sig ganska snart att både känslorna och frågorna var befogade.

Ett par timmar senare gick de där 2 308 personerna hemåt igen.

De flesta förmodligen med mer ångest och oro. Alla med fler frågor än svar.

Den allra största, den som gnager även tränaren och sportchefen Patrik Werner: Hur lång tid kommer det ta att få ihop det här till ett lag?

Dif kom till start i super-

ettanpremiären med fem nyförvärv i startelvan. En backlinje som bara gjort en träningsmatch tillsammans. En ensam forward i 4-2-3-1-uppställningen som gjort mindre än en handfull träningar med sina nya klubb. Och ett mittfält som är långt ifrån färdigtänkt.

Efter premiären efterlyste Werner mer tid för experimenterande, och det lär bli flera förändringar i startelvan redan till bortapremiären mot Halmstad på lördag.

Andreas Gunnarsson stod som en vajande tall i Stora Vallas gula gräsmatta när Branimir Hrgota drog förbi och smällde upp 1–0 i nättaket. Konkurrenten om högerbacksplatsen, Jonas Olsson, har dessutom betydligt mer att erbjuda i det offensiva spelet.

ÖSK-värvningen Erik Nilsson var osynlig, visade att pratet om att han inte är en naturlig yttermittfältare stämmer. Det var först när Nilsson gick ut, Daniel Sundgren (ännu ett nyförvärv) kom in och Amadaiya Rennie bytte kant som Dif fick något offensivt spel att tala om. Sundgren var en frisk fläkt som sannolikt spelade sig rakt in i elvan.

Största frågetecknet i laguppställningen förblir ändå innermittfältet. Mot Jönköping startade Niklas Klingberg i den offensiva positionen, Gheorghe Andronic och Tobias Solberg i de defensiva. Spelet flöt långt mycket bättre när Klingberg och Andronic bytte plats efter paus, och lyfte ytterligare ett snäpp när Christopher Brandeborn ersatte den unge moldaviern.

Snacka om att Werner har huvudbry.

Och vad värre är: Även om han hittar rätt spelare till rätt plats kommer det krävas en avsevärd tid innan alla nya spelare börjar hitta varandra.

Ett ännu värre tapp för Degerfors än spelarna som försvunnit ur startelvan är de som försvunnit ur omklädningsrummet.

När det inte längre finns någon Peter Samuelsson, Christophe Lallet eller Sebastian Karlsson som sprider stämning måste Dif bygga en ny identitet, ett nytt omklädningsrum. Det kan ta nog så lång tid – och vara minst lika viktigt om en premiärförlust blir till flera och självförtroendet börjar svika.

Gästande Jönköping Södra kommer bli ett topplag i årets superetta. De har lyckats på den punkt där Dif misslyckats allra mest i år: Med kontinuiteten.

De har behållit klasspelare som Dennis Östlundh, Pär Cederqvist och Branimir Hrgota, och kryddat med rutinerade pjäser som Kalle Svensson och Viktor Rönneklev.

Fortfarande blott 19-årige Hrgota vann superettans skytteliga redan i fjol, sänkte Dif med två strutar i söndags och lär bli en attraktion i allsvenskan redan i höst.

Att Degerfors riskerar nytt tapp till allsvenskan är det enda Dif-supportrarna inte behöver vara oroliga för efter den här premiären.

I år finns det inte ett dugg för ÖSK och de andra lagen att hämta på Stora Valla.

Mer läsning

Annons