Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dopningsreglerna är som ett skämt

Det har satsats grymt mycket pengar för att göra ridsporten ren. För att motverka dopning och ta fram klara regler så alla inblandade vet vad som gäller. Och så röstar det internationella ridsportförbundet, FEI, igenom ett antidopningsprogram som hör hemma på 1800-talet. Och ledningen är dessutom nöjd med det. Är det ett skämt?

Annons

På FEI:s kongress i Köpenhamn i veckan så chockades antidopningsrepresentanterna från Europa när den nu så hett debatterade ”progressiva listan” presenterades och röstades igenom. En lista som dopningsmotståndarna inte fått tagit del av tidigare och som med några rösters övervikt blev klubbad.

Som vanligt lyckades inte Europa stå upp mot storebror. För vad jag förstått är det här en kopia av USA:s regelverk. Spelar det in att VM går i Kentucky nästa år? Och att en stor sponsor tillverkar mediciner?

Mest omdebatterat är läkemedlet fenylbutazon, som till vardags kallas för ”butta” och är antiinflammatoriskt och smärtstillande. Det används ofta till hästar och då i syfte att behandla skador. Att tävla med ”butta” i hästens kropp har däremot varit förbjudet i typ 20 år. Men nu ska det plötsligt bli tillåtet i en viss mängd.

Jag är inte så påläst om var gränserna går för att ett medel ska vara prestationshöjande. Men en sak är klar. Det som nu blir tillåtet när det gäller fenylbutazon är inget hästarna har naturligt i kroppen. Och det påverkar prestationen rejält enligt insatta svenska veterinärer.

Inte värre än en huvudvärkstablett tycker FEI. Bara det att hästar inte kan tala om när dom har ont i huvudet säger jag.

Här har vi en stor skillnad mellan djur och människor. Vi kan göra ett aktivt val och sätta oss in i konsekvenserna. Vi kan tycka att det är värt att gå på smärtstillande för att få tävla ett VM eller spela en division 6-match i fotboll. Vi förstår att det kan göra att skadan förvärras och att vi kommer att ha jäkligt ont efteråt.

Men vi har inte rätt att bestämma det åt hästarna. Dom kan inte välja att det är värt att hoppa en pengastinn tävling med en stukning. Hästarnas natur är att ta i tills de inte klarar mer. Om vi då pillrar i dom smärtstillande i samband med prestation så är det självklart att hästarna presterar bättre men hur mår dom sedan?

Generöst nog blev det också bestämt att varje land kan sätta sina egna regler för sina ryttare som står över FEI:s regelverk. Och Sverige har satt ner foten tydligt här och markerat att någon lättnad på våra regler blir det inte. Dopning och otillåten medicinering är för svenskarna inte tillåtet, punkt slut.

Men kommer tävlandet internationellt framöver att bli på lika villkor? Känns lite som på den tiden när östtyskarna utklassade resten av sportvärlden med makabra resultat innan det dom pillrade i sig blev förbjudet. Eller Per Elofssons kamp mot dopade Johann Mülegg.

En häst kan precis som vi människor ha en sämre dag. Men det är den som är bäst för dagen som ska vinna, inte den som mår nästan bra och får hjälp på traven.

Mer läsning

Annons