Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dramatik långt från händelsernas centrum

Annons

Som journalist är jag van att vara någonstans där i närheten av händelsernas centrum. Den avgörande bollen rullar i nät, omklädningsrummets dörr dundrar igen som ett lock på ilskan innanför eller när drömmen om en framgångsrik karriär brister när ett knä går sönder.

På Mantorp Park bortom Motala var det avgörande ögonblicket inte lika uppenbart. Ändå stod jag där bara ett par meter bort när allt ställdes på sin spets.

Thed Björk vann. Men han vann inte genom att med skrikande däck tränga sig förbi en arg konkurrent i en trång kurva. Den här gången avgjorde Vretstorpskillen innan han ens kört ut på banan.

Själva mötet mellan oss var givetvis inte avgörande. Thed hade precis lämnat sin italienska ingenjörs sida när våra blickar möttes. Förutom "hej" så sa konstaterade han att, "det ska bli spännande det här".

Regnet strilade stilla och jag höll artigt med. Jag fattade inte att duon just hade fattat det avgörande beslutet. Att chansa på att köra på de snabbare slicksdäcken när alla andra konkurrenterna valde att åka säkert på regndäck.

Thed Björk menade att det skulle bli spännande - att se om chansningen skulle hålla.

Det gjorde den givetvis.

Så länge banan var våt föll Thed som en sten i fältet. När asfalten torkade fick han vingar och flög förbi de andra. Han körde tre sekunder snabbare per varv innan de andra gick i depå för att byta till likadana däck som honom.

Segern var till slut lika odramatisk som mötet i depån. Med knappt tio sekunders marginal till tvåan Tommy Rustad rullade Thed Björk över mållinjen. Loppet var under de sista tio varven mer eller mindre en bilkaravan på söndagsutflykt.

"I dag snuvade jag de andra på segern", log Thed efteråt.

Kul för killen som har fått rykte om sig att vara snabb, men ibland vårdslös i sin körning.

I toppen av STCC är det nu tre örebroare. Precis som vanligt alltså. Fredrik Ekblom kom trea och var nöjd med att dryga ut sin totalledning. Richard Göransson är säkert nöjd att vara tvåa i mästerskapet. Men han hade en tung helg. Inte nog med att han var kraftigt förkyld. Han blev också snuvad på pole position av ett ösregn i kvalet. Sedan fick han svartflagg för fortkörning. Ja, det är faktiskt så att det finns fartpoliser också på racerbanan.

I alla fall i depån.

Något helt annat. I lördags slog jag förmodligen personligt rekord i fotbollsmål. Jag tillbringade eftermiddagen på tre olika fotbollsarenor i Örebro. Totalt såg jag 145 minuters fotboll och under den tiden gjordes det 14 mål! Jag såg först båda målen när IFK Örebro hann ikapp till 1-1 mot ett nervöst ÖSK Ungdom på Behrn arena. På Grenadjärvallen stod det 1-1 mellan Rynninge och Gute när jag kom dit efter 50 minuters spel och 6-3 när jag lite drygt en halvtimme senare satte mig i bilen för vidare färd till Trängens IP. Väl framme på väster hade Herish Kuhi hunnit göra 1-0 på Umeå. Men när jag frusen åkte hem hade det ändå blivit fyra mål till, och hemmaförlust med 3-2.

Ett mål var tionde minut under drygt två timmar måste vara en svårslagen måldos. Ett skönt avbrott mot den här målsnåla ÖSK-våren.

Mer läsning

Annons