Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Edda visade att Kif har modet som krävs

En match kan vinnas på olika sätt.
Det sättet som Edda Gardarsdottir vann matchen åt Kif Örebro var bland de mer imponerade jag någonsin sett.

Annons

Mittfältaren tvingades ställa sig i mål i ett läge när Linköping dominerade totalt. De pressade ner gästerna från Örebro långt ner i straffområdet och radade upp hörnor. Att Kif Örebro skulle klara av att stå emot med en ordinarie målvakt kändes inte troligt. Att de skulle klara av att stå emot med en utespelare mellan stolparna kändes direkt omöjligt.

Ändå var det precis det som hände. Och inte bara det förresten. Faktum är att matchbilden förändrades totalt när Edda kom in i mål. Och den gjorde det till Kif Örebros fördel.

Gudarna ska veta att Edda sattes på flera svåra prov. Men redan från början agerade hon med en pondus som var mycket imponerande att se. Om det fanns några spår av nervositet så syntes det i alla fall inte. Räddningarna kändes hur självklara som helst och Linköpings planer på att utnyttja situationen med långskott fick de snabbt överge.

Många är vi som bävar för att stå imål när man spelar med kompisar i parken. Edda klev in i en tuff allsvensk bortamatch och såg ut som att hon aldrig gjort något annat. Tränaren Mikael Fahlén sa efter matchen att de letar febrilt efter en ny målvakt. Som Edda Gardarsdottir spelade i går kväll på Folkungavallen känns det som att Kif inte behöver göra sig det besväret.

Det ska sägas att Linköping inte imponerade. Louise Fors är en spelartyp som jag verkligen gillar, men inte ens hennes bolltouch och fina teknik kunde få fart på hemmalagets offensiv. De klaraste målchanserna hade Kif och Sarah Michael hade med lite bättre skärpa kunnat gjort både ett och två mål. Men det spelar å andra sidan ingen roll när det nu gick som det gick.

Inför matchen kändes det som att klubben stod inför ett vägskäl. Seger och laget skulle haka på i toppen. Förlust och de skulle bli fast i det ingemansland som mitten av tabellen utgör. Kif Örebro har visat att de kan spela jämnt med alla topplag den här säsongen.

Laget har också spetskvalitéerna för att vara ett topplag. Den som tvivlade på det innan blev om inte annat motbevisad under VM där Marie Hammarström visade att hon kan göra skillnad även på högsta internationella nivå. Tillsammans med klasspelare som Sara Larsson (som för övrigt också gjorde ett lysande VM) och Sarah Michael har Kif en stomme som gör att laget har kapacitet att vara med och slåss om medaljplatserna i allsvenskan.

Det verkar det också som att laget själva har insett nu. Och det är en ovärdelig insikt. För det är en sak att ha kvalitetsspelare i truppen. Finns det ingen vinnarmentalitet och mod nog för att vinna svåra matcher som står och väger blir det ändå ingen toppstrid.

Efter matchen mot Linköping är det ingen som tvivlar på att laget har modet som krävs. Det visade inte minst Edda Gardasdottir.

Mer läsning

Annons