Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva mål i ett litet presentpaket

Annons

Snacket inför derbyn handlar ofta om heta känslor, stolthet, skryträtt och i bland om hat. Lika ofta faller det snacket platt när spelet väl är igång.

I lördags kväll gjorde tränarna Erik Westerlund och kollegan Hasse Hansson sitt bästa för att elda på derbybrasan mellan Lindlöven och Örebro. Hansson talade om Lindlövens lillebror-komplex. Westerlund snackade om att hans spelare inte kände någon panik inför mötet med storsatsande Örebro. Inget lag ska kunna komma till Lindehov i vinter och hämta poäng, slog Lindlöventränaren Erik Westerlund fast.

Så sant. För om man ser till matchen i går så är det nog enklast för alla om Lindlöven helt enkelt slår in framtida trepoängare i ett presentpaket och skickar dem till de kommande motståndarlagen i division 1.

För när försnacket var klart så var det bara ett lag på isen i derbyt i Lindehov och Örebro Hockey fick den behagligaste av resor mot en storsegern.

Lindlöven gjorde ingenting.

De passade inte. De sköt inte. De tacklade inte.

Möjligen så kramades de lite förläget med närmaste Örebrospelare men inte för hårt.

Jo, i den andra perioden så kramade de lite hårdare. Resultatet blev att Örebro kunde skjuta två av lagets sex mål i perioden när Lindlöven hade två spelare fast i utvisningsbåset.

Lindlövens öde i vinter är oerhört lätt att se framför sig.

Om inte laget spelar bättre än i går så väntar en kamp för överlevnad i serien.

Örebro Hockeys framtid är svårare att förutspå. 110-segern var onekligen imponerande. Den nykomponerade andrafemman, med nyförvärven Thomas Mitell, Albin Lorentzon och Fredrik Orrsten tillsammans med centern Gustav Gräsberg och målskytten Sebastian Fors, gjorde hela åtta mål. Speciellt Arbogakillen Orrsten ser ut att vara ett stort kap. Hans två mål och fyra målgivande passningar skvallrade om klass utöver det man brukar se på division 1-nivå.

Men man ska ändå akta sig för att bli lurad av tidig spelprakt. I fyra säsonger har det ju sett ut precis så här.

Under hösten och till och med strax efter nyår har Örebro Hockeybygget imponerat stort.

Men trots importer från hockeyvärldens alla hörn har den allsvenska drömmen har spruckit varenda gång. Bara en gång har det ens räckt till kvalserien.

De tre övriga tre åren har det kraschat redan i olika skeden av playoff.

I avgörande matcher mot rutinerat motstånd så betyder tekniska briljanser lite. Då vinner den som njuter när andra blir rädda. Då går den vidare som behåller sin kapacitet när andra krampar. Då behövs spelare som har det som tjatigt brukar kallas vinnarskalle. Frågar man hundra idrottsmän så kommer samtliga bedyra att de hatar att förlora, att de surar i dagar när de får spö i fia med knuff av lillebrorsan.

I avgörandets stund är sådana floskler lika lite värda som snacket om heta känslor inför ett höstderby. Sådana matcher avgörs varken på tekniska briljanser eller munläder.

Äkta vinnare är sällsynta som utrotningshotade exotiska djurarter. Det är Örebro Hockeys ordförande Mikael Fahlander plågsamt medveten om.

Han är mannen som står bakom den i lika delar ambitiösa och hittills misslyckade satsningen mot allsvenskan. Hoppas att han har hittat rätt karaktärer i år. Fahlander värderade i alla fall den eleganta storsegern i derbyt helt rätt när han sade:

 Det här betyder inte ett skit i mars.

Mer läsning

Annons