Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blodig vinter fortsätter

Annons

Örebro Hockeys blodiga vinter fortsätter.

En efter en drabbas Örebrospelarna av galna skador. Viktor Kratz knock efter bara två minuters spel i Dackehallen är bland det otäckare jag sett på en hockeyrink. Till och med värre än Jonas Almqvists speedwayliknande krasch med huvudet före in i sargen i förra matchen mot Vita Hästen.

Smällen i sig såg inte speciellt farlig ut. En vanlig tuff tackling i mittzon som det är hundratals av under en match. Värre var det att se Viktor liggande helt stilla på isen och blodpölen som bara blev större och större.

En minnesbild som lär sitta kvar på näthinnan länge, inte enbart för att jag så länge jag kan minnas haft fobi mot blod. Viktor själv har inget minne alls av olyckan, det är helt svart, och det är kanske lika bra.

Det kunde ha gått riktigt illa och det kändes som en stor lättnad när vi nåddes av beskedet att han kommit undan med en hjärnskakning och sju stygn i bakhuvudet.

Viktor klarade sig betydligt bättre än lagkompisen Henrik Löwdahl som fick både vadmuskel och hälsena avskuren i bortamatchen mot Sunne före jul. Det låter så smärtsamt att jag kvider bara jag tänker på det. Hur ont ska då inte Löwdahl ha haft? Lider verkligen med Örebro Hockeys lagkapten som haft en osannolik otur i karriären. Det är bara att hoppas att han orkar komma tillbaka ännu en gång.

Hockey är en fysisk sport, och kommer så alltid att vara. Slagsmål och hårda tag är en del av sporten och charmen.

Publik och journalister på de stora drakarna hejar på och vill se tuffa tacklingar.

Men tre galna skador i samma lag på kort tid manar till eftertanke.

I oktober dog den ryske supertalangen Alexej Tjerepanov i båset efter att han kolliderat med lagkamraten Jaromir Jagr och så sent som i fredags avled den kandensiska backen Don Sanderson som tappade hjälmen under ett slagsmål och slog i huvudet när båda spelarna föll omkull. Två olyckshändelser med en fruktansvärd utgång.

Jag har ingen patentlösning på hur hockeyn ska kunna bli säkrare, men det känns som om det är dags att lyfta debatten ett snäpp eller två.

Trots strafförlusten i Tingsryd har Örebro Hockey fått en bra start på allettan. Tre poäng hemma och en borta brukar vara ett vinnande koncept.

Elitseriemeriterade målvakten Bengt Höglund var rena muren både mot Vita Hästen i fredags och i går. Måste erkänna att jag var lite skeptisk till den värvningen inför säsongen. Men Bengt har hittills i allettan visat att han är de stora matchernas man. Då får han gärna släppa in hur många skitmål som helst i skräpmatcher mot lag som Munkfors och Sunne före jul.

Jag har tappat räkningen på hur många gånger Örebro fallit på att målvakten inte hållit måttet. Minns bara Tuomas Nissinen i fjol. Kan på rak arm bara räkna upp två riktigt vassa målvakter under Örebro-ishockeyns senaste 30-årsperiod - Hardy Åström och Trevor Kidd. Jag hoppas att Bengt Höglund ansluter och blir nummer tre på den listan.

Örebro Hockeys ordförande Mikael Fahlander litar blint på sin sista utpost. Fahlander som för övrigt missar allettans tre inledande omgångar för en illa inplanerad semesterresa. Nu när Örebros hockey tänder till sitter ordföranden på ett hotell i Indien och ser Örebros matcher på streamad tv på nätet mitt i natten samtidigt som han bloggar på hockeysverige.se.

Är man hockeytokig så är man.

Mer läsning

Annons