Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En finländare som kan mer än kosta pengar

Supervärvningen levererade direkt i debuten.
Stanley Cup-mästaren Ville Nieminen frälste sina nya supportrar med att vända matchen mot Malmö i sista perioden.

Annons

1–1 med en iskall styrning och sedan med i förspelet till Jared Aulins avgörande 2–1.

Så agerar ett proffs.

Att påstå att finländaren var lysande i sin debut är att ta i, men han visade att hårt jobb lönar sig. Fysiken och arbetskapaciteten är det inget fel på och när mannen med gummiansiktet blir varm i kläderna är tanken att 34-åringen ska få utökat ansvar. Till exempel matchades han inte i boxplay mot Malmö.

Nieminen kan vara den mest meriterade idrottsmannen som någonsin värvats till Örebroidrotten. Därmed inte sagt att han kommer att lyckas även om första matchen gav mersmak.

Örebroishockeyn är full av mer eller mindre misslyckade finska värvningar på senare år där flera av dem hade passerat bäst före-datumet för länge sen. Mikko Laine, Mikko Peltola, Mika Niskanen, Aki Tuominen, Topi Lehtonen, Juha Jokiraita, Arto Miettinen och Tuomas Nissinen, målvakten som släppte in skott från halva plan, har alla varit här och … kostat pengar.

Teemu Kuusisto var skaplig, gjorde 46 poäng på 33 matcher i division 1, men fick ändå inte vara kvar.

Största kalkonen var Eetu Holma som skickades hem en försäsong utan att ha spelat en enda match.

– En hungrig center, förklarade Mikael Fahlander när finnen presenterades och på sitt sätt hade han rätt.

Holma vägde 118 kilo, så nog var han hungrig alltid.

Finansmannen Fahlander har åter öppnat upp sin plånbok och det är fascinerade hur mycket känslor karln skapar. Överallt i stan pratas det Fahlander. Man är för eller emot. Ibland hör jag den svenska avundsjukan tala. Det är inte politiskt korrekt att tjäna en massa miljoner, framför allt inte på privat vård, och dessutom skylta med det.

Fahlanders galna Twitterattacker underblåser elden. Ena stunden gör han tunga miljonaffärer och skänker pengar till välgörande ändamål för att i nästa sekund twittra på sandlådenivå. Jag får inte ihop det riktigt. Fahlander är hela spektrat, en ishockeyns Dr Jekyll och Mr Hyde.

Någonstans kan jag tycka att någon högt uppsatt i Örebro Hockey borde ta ett allvarligt snack med den person som när föreningen. Risken är stor att klubben skadas en gång för mycket genom hans utspel som ofta sker i affekt. Sociala medier är för Fahlander vad spriten är för alkoholisten. Det kan lätt gå överstyr. Bättre då att avhålla sig.

Någonstans måste jag samtidigt erkänna att jag gillar hans kaxiga och utmanande stil. Fahlander bryter mönster, är fullständigt orädd, och jag tror att han innerst inne redan bestämt sig: Han ska göra Örebro Hockey till svenska mästare. Precis som Percy Nilsson i Malmö på sin tid.

Fahlander har rört om i grytan i övriga Sverige som få andra från tråkstämplade Örebro. Den första idrottsledaren som lyckats med det sedan … Bosse Ahlén.

Hur det slutade för Ahlén och ÖIK vet alla. Återstår att se om det går bättre för Fahlander. Han har i alla fall flera miljoner skäl att lyckas. Men att pengar inte är synonymt med framgång är just Malmö ett tydligt exempel på. Södertäljes plånboksattack i vinter fick i går en uppföljare i Behrn arena när en banderoll med texten ”Stenbecks miljoner rakt ner i sundet” vecklades ut på ena långsidan strax före nedsläpp. Under fick vi se en gigantisk blå banderoll som symboliserade hav. En pik till Malmös starke finansiär Hugo Stenbeck.

Supporterhån när det är som allra fyndigast.

Att Örebro, med sin betydligt mindre spelarbudget, är 29 poäng före det bräckliga miljonbygget Malmö i den allsvenska tabellen känns snudd på overkligt.

Mer läsning

Annons