Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förlegad bild av fotboll

När Kanal 5 en gång i tiden gjorde en storsatsning på Royal League spelades en liten film in för att göra reklam för det skandinaviska ”fotbollskriget.”

Annons

Bilder på glidtacklande spelare på en skitig, ja rätt lerig plan, for över rutan.

Skitiga och leriga spelare och matchkläder för att förstärka det tuffa, kampen och hettan i drabbningarna.

Vet inte om det är samma tankar som ligger bakom ÖSK:s reklambudskap under denna säsong. Ni har förstås sett det själva i tidningar, på reklamtavlor och på en och annan taxi och ÖSK-bil. Stenhårda och jäkligt skitiga ÖSK-spelare med stadig blick som för att accentuera en sorts Gladiatorkänsla. Och samtidigt visa på fotbollens tuffhet, kampen och allra mest Almebäcks härförargest med utsträckt arm där han visar vägen fram med en stadig hel grabbnäve.

Det är ju så här sinnebilden är när det kommer till fotbollen. Fortfarande fast det är en förlegad bild. Man vill så gärna att fotbollen ska vara kampen, den tuffa envigen mellan två stridande kombatanter. Lite skitigt, lite hårt, lite ont.

Nu finns det tyvärr ett litet problem med den här bilden av dagens fotboll. Det finns ingenting i vår fotboll som ser ut så här längre. När det kommer till ÖSK så får dom knappast ens en liten jordfläck på den vita tröjan eftersom laget spelar på det vackert gröna och ytterst rena konstgräset.

Hur mycket spelarna än springer och sliter är det omöjligt att få smuts på sina klubbfärger. Det är det ena.

Det andra är att fotbollen distanserat sig mer och mer ifrån den kampfotboll som ligger till grund för den sinnebild jag fortfarande tror att många går och bär på. Den bilden de här reklambudskapen skapar. Konstgräset är en anledning då underlaget gjort spelet så snabbt och utan överraskande bollstudsinlag att spelarna ofta inte hinner in i kamp. Domarförbundet i sin tur ser varje år till att vrida åt regelverket ännu hårdare så att man knappt får titta på varandra längre utan att åka på gult kort.

Vilket de flesta verkar tycka är bra.

Allt detta har gett oss väldigt många känsliga spelare som trippar fint på väldigt rena och fina ytor. Spelare som ofta utan anledning rullar runt i smärtor nästan helt utan kroppskontakt.

Verkligheten är således rätt långt ifrån de tuffa hårda boysen som allvarligt vill locka oss till Behrn arena. Mig gör det egentligen ingenting. Snygga bilder är snygga bilder. Coola budskap är coola budskap. Kanal 5:s film var riktigt tuff, ÖSK-bilderna kanonsnygga.

Vem bryr sig då om sanningen? Den är ju ändå i betraktarens öga.

Mer läsning

Annons