Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En galen gårdsfest på Sannahed

Annons

I går var en galen kväll där hela Sannahed ställde till med gårdsfest på Motorstadion. Alla var glada, ryggar dunkades och indianbasen åkte ärevarv på en pakethållare.

Det var indianlaget som skapade euforin genom att köra topptippade Västervik av banan i en utklassningsseger som det var länge sedan man såg i Kumla-bygden.

Jag har aldrig sett något liknande i en indianmatch sedan jag gjorde min storögda speedway-debut någon gång i slutet på 1990-talet.

När ett lagbygge fungerar så klockrent som Indianerna gör just nu så är det kanske oheligt att tala om att någon av bitarna ska bytas mot en annan.

En kväll som denna ska förstås Matej Ferjan, Magnus Zorro Zetterström och fem andra indianförare hyllas.

Men en sådan här kväll är det ändå svårt att inte tänka på om.

Utan en stjärna i laget är Indianerna nära slutspel. Men om Indianerna hade en förare av GP-klass i laguppställningen så skulle guldstriden inte vara långt borta. En förare som plockar tvåsiffrigt i varje match skulle föra laget nära den klass som guldgenerationen på 1980-talet höll.

En som förstår att det är så är klubbens ordförande Ola Andersson, Indianbasen som kanske var mest glad av alla efter segern.

Han var så stolt att han grät en skvätt i intervjumikrofonen mitt under matchen.

Efter det 16:e heatet skjutsades han ärevarv av Henkas mamma Astrids pakethållare ja, hon är ju faktiskt Simons farmor också.

Och sedan lovade han på stående fot storvärvning och guldjakt redan till nästa år.

Högst på önskelistan finns givetvis indianprodukten Fredrik Lindgren som i år har vunnit sin första GP-deltävling.

Men hur gyllene än framtiden är så kan den vänta.

Nu en lång lista glädjeämnen från en elitseriematch av sällan skådat slag:

ºPiotr Protasiewicz knäppte sin ärkerival Tomasz Gollob på nästan, en, två, ja, inte mindre än tre gånger. Två av heatsegrarna tog han på de tio sista metrarna innan mållinjen. Den sista var så säker att han hade tid att morsa på sin mekaniker när han passerade depån.

ºGP-stjärnan Gollob fick lämna Sannahed utan heatseger. Värre var det för GP-kollegan Nils-Kristian Iversen som tog en poäng på fem starter. En floppinsats utan like.

ºIndianerna hade poängövertag eller oavgjort i alla heat utom det 13:e. I tio av 16 heat var en indian-förare först i mål.

ºSimon Gustafsson var med på två 51:or och tog sju viktiga poäng. Storsponsorn Janne Stråth från Structor lovade satsning för att göra tonåringen till världsmästare.

ºSuccényförvärvet Jesper B Monberg var också på banan vid två 51-segrar för Indianerna. Det och sex inkörda poäng var en helt okej insats av dansken men det räckte inte till för att få åka nomineringsheat den här kvällen.

ºVästerviks lagledare visste redan innan att man skulle ha svårt att matcha Indianernas starka reservpar, Henrik och Simon Gustafsson. Hans segerrecept var i stället att ha bra poängmässigt övertag på de fem första platserna i laguppställningen. Jag slutade räkna efter sju heat. Då hade Indianernas fem ordinarie förare gjort 2211 på Gollob, Iversen och Bjarne Pedersen.

ºSist men inte minst behövde Indianerna bara elva heat för att vända underläge med 17 poäng från lagens första möte den här säsongen. Segermarginalen blev till slut 24 poäng och bonuspoängen gör att laget hoppar upp till sjunde plats, fyra poäng före bottengängen Smederna och MasarnaAvesta.

Till den skaran kan man inte längre räkna

Indianerna.

Mer läsning

Annons