Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En huggorm i handsken precis vad Örebro behövde

Att vinna är att vinna, och hur spelar som regel mindre roll. Men det är inte alltid sant.
Örebro Hockey behövde vinna på just det sätt Örebro Hockey vann i går.

Annons

Tack vare en målvakt som stod upp och ner och räddade när det behövdes, som släppte klubban och hoppade från sittande och boxade med klubbhandsken när allt tycktes förlorat. Men som också stod lugn och trygg bakom sitt lag och tog vad som skulle tas.

Och tack vare ett försvarsspel som sattes före att dra i väg i blixtrande kontringar.

2–1 kändes oerhört mycket bättre än 7–6, även om de tre poängen varit desamma.

Att målvakten Lubos Pisar har en huggorm i plockhandsken har vi sett tidigare. Mot Mora visade han ett bredare register.

Peter Andersson, tränaren, brukar säga när vi pratar målvaktsstilar ungefär att ”Jag skiter i hur han gör, bara han stoppar pucken.” Och för första gången den här säsongen kände jag att målvakten vann matchen åt Örebro, som den viktiga del i ett hockeylag en målvakt alltid är.

Det betyder inte att laget i stort inte förtjänade att bryta Moras tio matcher långa segersvit. Det betyder snarare att laget igår hade en målvakt det förtjänat att ha ganska länge.

Jag hävdar bestämt att med målvaktsspel av den klass Pisar visade upp i går hade Örebro haft tio-femton poäng till.

En sista utpost att lita på skänker lugn åt allt som sker på isen.

Mora tillhör topplagen i allsvenskan. Örebro har tagit sex av nio poäng mot masarna, och hade faktiskt greppet länge också om matchen i Dalarna. Och jag ser inget som hindrar att Örebro kan rada upp ett antal segrar på samma vis som Mora gjort.

Men det förutsätter att Lubos Pisar fortsätter att vara en avgörande faktor.

Offensivt står inte Örebro något annat allsvenskt lag långt efter. Peter Andersson valde att sära på poängkungarna Conny Strömberg och Henrik Löwdahl i går. Kanske var det smart. I Rastislav Pavlikovsky fick Strömberg och Scott Matzka ett annat och tydligare defensivt understöd, och Löwdahl har inga problem med att trivas med i stort sett vilka yttrar som helst.

Mer läsning

Annons