Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kalldusch i Chengdu

Annons

Innan Sverige kom till Chengdu snackades det om hett väder som skulle ge svenskorna en värmechock. När VM drog i gång blev det i stället en kalldusch.

I hällande regn misslyckades Stina Segerström och det svenska VM-laget att vinna mot ett medelmåttigt och ofta defensivt förvirrat Nigeria. Oavgjort blev en förlust som kastar förbundskaptenen Thomas Dennerbys blågula damer rakt in i en tidig VM-kris.

Tidigare på dagen hade Nordkorea klarat oavgjort mot VM-favoriterna USA i en match som redan räknas som en VM-klassiker. De små nordkoreanskorna sprang som om de hade blivit lovade en sprillans Mercedes var av Kim Jong-Il om de vann mot de amerikanska imperialisterna.

Mitt tips är att Nordkorea och USA kör över Nigeria i resten av gruppspelet.

Sveriges nyckelmatch blir, oavsett resultat mot USA på fredag, en helt avgörande gruppfinal mot Nordkorea i Tianjin kommande vecka.

Så långt in i VM hoppas jag att förbundskaptenen Thomas Dennerby har vässat sin coachning av laget. Att som i går plocka av stjärnorna Hanna Ljungberg och Lotta Schelin var naivt och duger inte.

När matchen skulle avgöras sprang Djurgårdens Linda Forsberg och Hammarbys fotbollsmotionär Sara Johansson vilsna på topp för Sverige.

Duon är knappast de två vassaste verktygen i den svenska verktygslådan.

Dennerby måste tuffa till sig och inse att man i ett mästerskap måste slita skoningslöst på sina bästa spelare. Han valde den här gången att spara Ljungberg. Hans lag ledde då med 1- 0.

Det beslutet signalerade mer än alla hans andra instruktioner från sidlinjen.

Signalen var: Nu backar vi hem och säkrar de här tre poängen.

Men bakom bytet av Hanna Ljungberg ligger det kanske ett långt större svenskt problem.

Anfallsstjärnan sköt visserligen två mål mot Danmark precis innan avresan till Kina.

Den sköna dubbeln har dolt det faktum att Ljungberg har några bedrövliga säsonger bakom sig. Hon har varit förföljd av skador och måste rimligen vara fjärran sin bästa form.

Mot Nigeria sprang hon sig snabbt trött och blev aldrig det hot mot Nigerias backlinje som den svenska ledningen hade hoppats att hon skulle vara.

Stina Segerström var drottninglik i det svenska försvaret. KIF Örebrobacken snuvade och stoppade hela tiden Nigerias center Ifeanyi Chiejine.

Men bara i 45 minuter.

Drottningkronan hamnade på sniskan i den andra halvleken när Chiejine bytte plats med yttern Cynthia Uwak som fick hjälp av Super Falcons omskrivna lagkapten Perpetua Nkwocha.

Det gjorde att Stina och kompanjonen Hanna Marklund fick dubbelt att göra.

Och tyvärr dubbelt så svårt.

Dennerby gav efteråt Segerström felaktigt skulden för kvitteringsmålet.

Det var, som alla andra såg, Anna Paulsson som gav Uwak bollen i present ögonblicket innan 1- 1-målet.

I den sena nattimmen i Chengdu har jag en aning om att Dennerby redan har bestämt sig för att satsa på rutinerade räven Karolina Westberg på Segerströms plats mot USA.

För både damlandslagets och Dennerbys skull hoppas jag att jag har fel.

Mer läsning

Annons