Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En match som vanns mentalt

För att vinna mot Bofors på bortais gäller det att börja med sig själv. Det gäller att samla tankarna och fokusera på rätt saker. Att inte ryckas med när det börjar smälla ute på isen.

Annons

Att inte tappa humöret när glåporden haglar från läktaren. Den läxan har Örebro fått lära sig den hårda vägen. Genom erfarenhet som har kostat bittra förluster.

Men den här gången hade Peter Andersson gjort sin läxa. Och då kunde han också skörda framgången.

Själv var jag inte på plats senast det begav sig. Men av det jag har hört och sett från lagens senaste möte i Nobelhallen så verkar det ha spårat ur fullständigt. Bofors är nämligen inget roligt lag att möta. Särskilt inte om man kommer från Örebro och spelar i en röd-vit matchtröja. Den gången lyckades Bofors-spelarna få örebroarna ur balans precis på det sätt som de ville.

Jag var beredd på något liknande den här gången. Jag var beredd på en holmgång där lagen skulle turas om att tappa humöret och där vad som helst skulle kunna hända. Och visst började matchen i ett ursinnigt tempo. Och visst var det allt som oftast lite smågruff i samband med avblåsningarna. Men de riktiga skandalscenerna uteblev. Det spårade aldrig ur. Den här gången hade Örebro nämligen lärt sig läxan.

Peter Andersson pratade om ”Bofors-fällan” på presskonferensen efteråt. Och alla förstod precis vad han menade. Det är nämligen lätt att låta sig provoceras och dra på sig utvisningar mot Bofors. Men här kunde Örebro hålla sig kalla. För det mesta i alla fall. Större än så är inte skillnaden mellan vinst och förlust i de här matcherna.

Allt är så klart inte frid och fröjd i Örebro-lägret bara för att de vann den här matchen. Ett powerplay-mål blev det den här gången men det känns ändå som att det finns mycket mer att hämta här. Vid två tillfällen bjöd de till och med Bofors på jättelägen trots att Örebro hade numerärt överläge. Det håller inte.

Ändå känns det

som att Örebro har startat säsongen enligt en trestegsmodell. En trygg defensiv har laget visat upp från match ett. Mot Almtuna i hemmapremiären började offensiven lossna. Nu gäller det bara att komma upp till normal kapacitet i powerplay. Sedan är de flesta bitarna på plats.

Alla matcher kommer

inte heller att bli som den här. För Boforsspelarna är det säsongens självklara höjdpunkt och det syntes också verkligen. Örebro behöll kylan och bättre medicin mot Bofors aggressiva hockey finns som sagt inte. Andra matcher kommer att bjuda på helt andra utmaningar. Men Örebro har i alla fall ett tillräckligt tryggt grundspel för att klara av det mesta. Även om laget fortfarande inte är i toppform.

Mer läsning

Annons