Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En pust av forna dagar - eller av framtiden

Annons

De slogs som hunden och katten för bortåt 20 år sedan om plats i elitserien. Ingen nådde fram, men det var häftiga möten i knökfulla ishallar, väldig rivalitet på isen och läktarna. Hästen skulle slaktas i Örebro, kexen krossas i Norrköping.

Det var fest varje gång, men slutade i konkurser. Det gapades för stort.

Det är en annan tid nu. De två gamla haveristerna stångas om en biljett bort från dödsskuggans dal. Det som hockeyförbundet kallar division 1, men som är en plats som gud glömt. Men premiären i allettan gav åtminstone en påminnelse om hur kul det kan vara med hockey.

Inte så att spelet var mycket att härja om. Mer tempo och intensitet än hjärna, stundom efter devisen fort men fel. Mer drag under galoscherna än kvalitet.

Men en hygglig inramning gör underverk med upplevelsen, och de båda klackarna gav liv åt skeendet. En pust av forna tider, eller förhoppningsvis av något som kan komma åter.

Statistik säger sällan allt. I bland ingenting, och det händer att den är rent lögnaktig. Blängde igenom ett gäng siffror inför premiären av den del av hockeysäsongen som betyder något, och kom fram till att Örebro Hockey och Vita Hästen är två mycket jämna lag.

Örebro vann grundserien på bättre målskillnad än den lilla ponnyn. Det skilde tre mål. Båda hade 67 poäng.

I de olika ligorna syntes närkingarna vassare. Henrik Löwdahl vann poängligan överlägset och hade flest målgivande passningar. I plus/minus-toppen var fyra örebroare bäst. Thomas Mitell samlade flest poäng av alla backar. Niklas Lihagen vann flest tekningar. Örebro var effektivast i power play, och klart bättre än Hästen i boxen.

Ändå vann östgötarna samtliga tre inbördes möten.

Det borde rimligen ha varit Örebros tur i går. Det var Örebros tur i går. Inte ens supermålvakten Fredrik Jensen kunde rädda den häst som i slutperioden mer framstod som ett haltande kadaver. 113 i skott trots att det var ponnyn som hade piskan på ryggen.

Jonas Almqvist upplevde en märklig kväll. Frågan är om han kommer ihåg den. Först gav han gästerna ledningen, med en indianare vid egen blå som Robin Lindqvist klappade in bakom Bengt Höglund. Sedan tog Alma personlig revansch med två mål på en dryg minut. Först en iskall straff, sedan snodde han trissan av en fumlig back och lurade skiten ur Jensen med en liten myra i ena hörnet.

Tyvärr slutade kvällen på USÖ, sedan Almqvist vräkts i isen och in i sargen på ett otäckt vis. De tidiga rapporterna sa kraftig hjärnskakning och en axelskada. Hoppas att det inte är värre än så.

Premiärvinsten var viktig. Ger lite ro. Här gäller att vara med från start för att ta en av de tre främsta platserna på vägen mot kval till allsvenskan. Örebro har ett koppel duktiga hockeyspelare. Men jag ser inte att Hasse Hansson lyckats bygga en enhet av dem. Inte än. Jag saknar linjer i ett anfallsspel som mer ser ut att bygga på hoppas på individuella prestationer.

Nyförvärven Thomas Fahlqvist och Mikko Laine debuterade. Två skarpa passningsspelare, men det tar alltid tid att hitta in i en ny miljö. I hockey sitter mycket i ryggmärgen, polarnas åkvägar och andra egenheter.

Bandy: SandvikenÖSK 163. Vi är i samma serie, men inte i samma division, sa tränaren Kjell Ljusberg. Nattsvart.

Annons