Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En suck av lättnad för en hel stad

Det kändes som om hela Örebro drog en suck av lättnad när domare Martin Strömbergsson blåste i sin pipa 30 mil bort och förkunnade att ÖSK tagit årets första seger i allsvenskan.

Annons

Glada ÖSK-are med vd:n Janne Karlsson i spetsen förenades i ett enda stort kramkalas ute på Gamla Ullevis gräsmatta samtidigt som aggressiva Gais-anhängare gjorde hätska utfall och skrek glåpord riktade mot Gaistränaren och örebroaren Alexander Axén som snabbt flydde in i omklädningsrummet.

Egentligen var det bara en person som inte stod för några större känsloyttringar: Nye ÖSK-tränaren Per-Ola Ljung.

I sin första match lyckades Ljung med det som företrädaren Sixten Boström misslyckades med i 12 matcher – att ge ÖSK en seger.

Medan Alexander Axén såg ansträngd ut i sin strikta kostym redan från första minuten var Ljung raka motsatsen.

Avspänt, i bara skjortärmarna, coachade Ljung sitt nya lag till en av klubben viktigaste segrar någonsin. Kunde knappt hålla mig för skratt när skåningen började tugga på ett äpple i början av den andra halvleken med ena handen i byxfickan.

Per-Ola Lugn.

”Varför skulle jag stressa upp mig. Vi ligger redan sist.The Botten Is Nådd som Timbuktu sa”, förklarade Ljung sitt lugn efteråt.

Ljung har fått med sig spelarna direkt. Alla pratar om den goda stämningen. En person på ÖSK-kansliet berättade för mig att han bara på några veckor känner Ljung bättre än företrädaren Sixten Boström. Trots att han haft samma arbetsplats som Boström i flera år.

Ljung har på sina tre och en halv veckor i klubben noggrant kartlagt strukturer som inte fungerat i föreningen, både på och utanför planen, och försökt förändra dem. Han har ändrat spelsystem, träningstider, rutinerna på matchdagen, men framför allt har han sett till att glädjen kommit tillbaka in i ÖSK:s omklädningsrum. Titta bara på Valdet Rama som var som pånyttfödd i går i sina säckiga skjorts.

Samtidigt är det fortfarande resultaten som räknas. Ljungs smekmånad kan vara över redan i nästa vecka. ÖSK-laget har ett berg att bestiga, oavsett vem som är färdledare, och några trevlighetspoäng delas inte ut.

Men segern i går var förlösande, det var alla överens om.

Det känns naturligt att Ljung väljer att satsa på Jonas Sandqvist i målet eftersom de spelat ihop i Landskrona och har förtroende för varandra. En målvakt behöver ha tränarens fulla stöd för att kunna leverera. I går visade ”Sankan” för första gången i ÖSK-tröjan varför han en gång i tiden fick chansen i svenska landslaget. Skulle tro att Sandqvist får juli månad på sig att bevisa att han är en duglig målvakt, annars måste ÖSK leta en ny sista utpost när transferfönstret öppnar den 1 augusti.

För ÖSK gäller det nu att överträffa sig självt och slå sin över 60 år gamla rekordupphämtning. Säsongen 1950-51, när allsvenskan spelades höst-vår, låg ÖSK näst sist med bara en seger efter höstens tolv omgångar. Omräknat till dagens trepoängssystem skilde sju poäng upp till Gais närmast över nedflyttningsstrecket. I första vårmatchen spelade ÖSK 1-1 borta mot just Gais. Inför den kommande hemmamatchen mot Råå fick ÖSK en försvarare skadad och den unge Orvar Bergmark skolades blixtsnabbt om från anfallare till back.

Det blev vändningen. Råå besegrades med 3-1 och när serien var slutspelad hade ÖSK avancerat upp till åttonde plats och säkrat kontraktet. Tommy Wahlsten, ordförande för Sveriges Fotbollshistoriker och Statistiker, känner inte till en svettigare upphämtning gällande bottenstriden i den allsvenska historien.

Får vi se en liknande svartvit upphämtning nu?

Mer läsning

Annons