Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trea Skåne och ett blixtrande vapen

Lugi, Kristianstad och OV Helsingborg. Trots att bara fyra omgångar av handbollens elitserie är spelade har Lif Lindesberg redan sköljt ner en trea Skåne.

Annons

Tre lag som tillsammans på tolv matcher inte ens har spelat ihop lika många poäng som Lindesberg ensamt plockat ihop. Fyra-sex i den matchen.

Men lugn i höststormen. Varken Helsingborgs gamla vikingar eller Kristianstad spelar förmodligen elitserien nästa säsong. Så svaga är de. Sävehof borta och sedan Skövde hemma. Efter det kan vi som tidigast börja titta på tabellen och skissa på riktlinjer.

Lindesberg kontrollerade matchen mot OV egentligen från första stund. Men gästerna hängde sig kvar målmässigt tack vare långa anfall som i stort sett gav utdelning i sista hundradelen. Varje gång kändes det som om domarens passivitets-rörelse avslutades med målsignal bakom iskalle Sebastien Ehnevid eller ljumme Richard Larsson. I andra halvlek lyckades Lif bli aggressivare i försvaret och kunde rycka. Mer än så behöver vi inte säga om varken målvakter, försvarsspel eller tabell. Det kommer finnas tillfällen längre fram.

Kvällens utropstecken var unge estländaren Dener Jaanimaa som bytte av Binai Aziz som högernia i den andra halvleken. Då höll jag på luta mig tillbaka och nästan halvsova bort sista 20. Jag vaknade till av den ena nyårsraketen efter den andra.

Sträckt raket i vänstra krysset. Pang-bom.

Lika sträckt raket som underarmsskott i andra krysset. Pang-bom.

Äntligen har Lif ett vapen i en vänsterhand som kan ge fler kombinationer och dubblar upp offensiven. På sidan satt distansskyttarna Herman Arenvang, Tobias Warvne och Binai Aziz och såg när det blixtrade inne i Idrottshuset.

Från en näve på en oslipad träpinne.

Jaanimaa har bara varit här sedan i september och är för oskolad och har för taskigt flås än för att ta riktigt ansvar. Men tillsammans med Jonathan Jepsson skapar han nya möjligheter som kan bli guld värda på sikt i Lifs niometersspel.

Roligast var när Jaanimaa plötsligt i ett anfall fick för sig att söka inspel till linjen med en riktigt överkurspassning bakom ryggen. Bollen for rakt till en OV-spelare som vände spelet. På bänken fortsatte det att blixtra.

Från tränaren Ilija Puljevics ögon.

– Ilija gillar inte såna grejer. Hade Dener gjort samma sak när vi haft ledningen med bara ett mål – eller två, tre – hade han skickat hem honom, sa Binai Aziz och flinade efter matchen.

Mer än någon annan insåg han nog hur viktig Dener Jaanimaa är på väg att bli för Lif Lindesberg.

Inte minst när tummen på Binai Aziz skotthand bara är 60–70 procent av vad den en gång var.

Mer läsning

Annons