Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett beslut som föder kalabalik

Det kan vara tufft att vara domare i bland. Anders Frisk slutade efter att ha fått mynt i skallen, jag själv lade ner efter att 16 år ung ha blivit kallad gubbjävel av lagkaptenen för Slagsta IK:s flicklag i Eskilstuna. Det var minusgrader och snö. Det var inte kul längre. Jag slutade också när mynten kom. Några ynkliga guldtior i avgångsvederlag.

Annons

Nu är Rynninge indraget i en riktig omspelscirkus efter den märkliga händelsen i matchen borta mot IFK Ölme. Ett beslut som kan innebära ett framtida fotbollskaos med omspel lika ofta som vanliga omgångar och med protestmöjligheter lika frekvent som spelarbyten. Självklart totalt ohållbart i längden.

Vems är felet? Den assisterande domaren som bad Ölmes målvakt att sparka bort extrabollen? Målvakten som lydde? Skyttekungen Peter Lundberg som sköt mål när målvakten inte var tillbaka i ursprungsposition? Domaren som godkände målet och sedan ångrade sig efter att matchen var slut? Svenska fotbollförbundets disciplinnämnd som gick mot tävlingsbestämmelserna och godkände Ölmes protest – för att ta domarens parti?

Självklart är det den assisterande domaren som i grunden bär skulden till kaoset. Om han nu var säker på sin sak borde han förstås tillkallat huvuddomarens uppmärksamhet och på ett tydligt vis erkänt misstaget. Några hårtorkar (utskällningar) i ansiktet från Rynningespelare hade han nog kunnat stå ut med.

Nu kom vändningen efter matchen. När regelboken säger att beslutet är redan är fattat och att det är för sent att protestera sig till omspel. Också ett sätt att erkänna sitt misstag. Men ändå ett sätt. Tillräckligt bra tydligen för att disciplinnämnden ska besluta om omspel i ett konstaterande uttalande utan någon argumentation utåt. I tävlingsbestämmelserna säger två punkter klart och tydligt att beslutet går emot regelboken.

Det innebär nu två möjliiga utgångar, varav den andra är livsfarlig för utvecklingen.

1) Att besvärsnämnden följer regelboken, visar förståelse för Ölmes protest men ändå ger Rynninge rätt i frågan. Misstaget är domarens. Domaren ligger på förbundets bord. Förbundet får ta smällen.

2) Att besvärsnämnden gör tummen ner för Rynninges överklagan. Då väntar omspel men även något helt annat. En kalabalik som ingen förmodligen anar just nu med möjligheter att överklaga felbeslut och nå omspel efter i stort sett varje match. Då skulle tvivelaktiga hands i straffområdet kunna innebära lika många matcher per säsong för Adolfsberg, Sköllersta och IFK Örebro som för Liverpool, Barcelona och Inter.

Mer läsning

Annons