Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FA-cupens betydelse blir allt större

Vad har Chelsea, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Manchester City, Aston Villa, Liverpool, Everton och Birmingham gemensamt?
a) De slutade alla i Premier Leagues topp-nio-skikt säsongen som gick.
b) De kommer samtliga från fyra av Englands största städer.

Annons

Det är förstås ingen slump. Det är pengarna som styr och pengarna finns i de stora städerna, där exponeringen är som störst. Det känns som en orimlig tanke att någon klubb utanför storstäderna skulle kunna få grepp om guldet.

Senast det skedde var 1995, när Blackburn Rovers vann, men ni kan glömma det framöver. Jag har till och med svårt att se Liverpool-lagen hänga på London- och Manchesterklubbarna i längden.

Det här är förstås inget unikt för England. I Italien är det lagen från Milano och Rom som gör upp om guldet, i Spanien handlar det om Madrid och Barcelona.

Med denna växande polarisering mellan storstadslagen och övriga klubbar blir betydelsen av FA-cupen, där mindre klubbar kan skrälla sig till framgång och inte tvingas lita på stora trupper och jämnhet, enorm. En motivation för klubbarna utan medaljchans i seriespelet.

På samma sätt som det vore omöjligt att föreställa sig Portsmouth i toppstriden, är det klart rimligt att klubben i dag via flyt och enskilda, heroiska insatser spelar FA-cupfinal mot Chelsea.

Det kommer att bli förlust för Pompey, tro inget annat. Men bedriften att nå FA-final samma säsong som man kastas ut ur Premier League på grund av ekonomisk kris, visar på fulhamsk Europaklass, så att säga.

Årets

Premier League 2009/2010 i övrigt:

...uteblivna handslag 1: John Terry/Wayne Bridge. Undrar om Terry väntade sig att Bridge skulle ta honom i handen innan avspark.

...uteblivna handslag 2: Phil Neville/Gary Neville. Everton-United och superlokalt derby när lagkaptenerna skulle skaka hand. Det gjorde de inte.

..underligaste: Michael Owen avgör ett Manchester-derby på övertid. Det är fortfarande väldigt svårt att förstå hur Pool-ikonen har hamnat i United.

...spelare:

Wayne Rooney. Förstås.

...svensk: Skulle vara lätt att skriva David Elm. Han är årets svenska sensation, men årets svenske spelare i ligan är Martin Olsson, som tog en ordinarie plats i ligatian Blackburn.

...manager: Skulle vara lätt att skriva Roy Hodgson, men då handlar det om Europa-spelet. I ligan har Sam Allardyce överträffat förväntningarna med spelarsvaga Blackburn.

...mål:

19-årige Danny Rose enorma volleymål efter hörna för Tottenham mot Arsenal. ...spelarflopp: Äh, det känns ju länge sen han försvann, men sett till förväntningar och betalningen är Robinho årets spelarflopp.

...flopplag: Liverpool. Say no more.

...överraskning:

...gentleman:

Mick McCarthy höll sig och sitt Wolves kvar. Med hygglig marginal till och med.Carlo Ancelotti. En stor vinnare. Inga divalater, inga bråk. Bara elegant.

...veteran: Ryan Giggs. Tala om att utstråla integritet på planen.

...elva:

Edwin van der Sar - Branislav Ivanovic, Thomas Vermaelen, Richard Dunne, Patrice Evra - James Milner, Frank Lampard, Cesc Fabregas, Darren Fletcher - Didier Drogba, Wayne Rooney.

Mer läsning

Annons