Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem klockrena valTill NA:s guldklocka

Tycker du det är grått och trist? Inte alls.
Det är åter dags att förgylla tillvaron med årets kandidater till Guldklockan 2010.

Annons

Att sammanfatta sportåret i Örebro län blir bara svårare och svårare. Idrotten lokalt skördar stora framgångar både högt och lågt. Individuellt men kanske ännu mer i lagsammanhang.

Den som inte tror mig är välkommen på ett studiebesök på NA:s sportredaktion när vi sätter oss ner och ska planera en typisk arbetsdag. Det råder knappast brist på bevakningsuppdrag. En typisk kväll i november kan innehålla allsvensk hockey, allsvensk innebandy, basketligan och ett par elitseriematcher i volleyboll. Samtidigt måste en förhandsartikel till elitserien i handboll skrivas eller en nyhet om ett nyförvärv till ÖSK eller Kif Örebro jobbas fram.

Vår stående fråga är allt som oftast: hur ska vi få plats?

För oss som har idrotten som arbetsområde är det förstås ett i grunden positivt problem som vi ständigt försöker hitta lösningar på för våra läsare.

Det ger också en bild som jag gärna hjälper till att sprida: Örebro är ett litet distrikt till ytan – men med ett fantastiskt stort idrottsutbud.

Så här års har NA-sportens journalister förmånen att få gräva i minnets arkiv för att leta fram kandidater vi vill presentera som tänkbara vinnare av Guldklockan. Den traditionsrika utmärkelsen som NA delat ut sedan 1935 till den idrottare eller det lag som vi anser utförts årets främsta och populäraste idrottsprestation i Örebro län.

Det saknades sannerligen inte förslag denna gång heller. Vi pratade om ÖSK:s innebandydamer som i våras tog klivet upp i elitserien. Om Indianernas Magnus ”Zorro” Zetterström som var årets VM-sensation. Om truppgymnasterna som nyligen bärgade ett EM-silver liksom simhopparen Anna Lindberg gjorde på 1-meterssvikten i somras. ÖSK hade tre färska juniorvärldsmästare i handboll och SM-vinnande friidrottare som Ellen Sääw och Andreas Otterling var uppe till diskussion.

Orienteringens Beata Falk vann i våras två SM-silver och sporten satte stor prägel på året i och med O-ringen i Örebro. Tidigare pristagare som Marcus Ericsson, segrare i ett GP2-lopp i Valencia, och Monica Holler, sprintmästare på cykel, nämndes men föll på regeln som säger att det krävs en prestation ”i särklass” för att få Guldklockan mer än en gång.

Var för sig ytterst dugliga namn. Ändå blir de bara exempel på några av alla framgångsrika idrottare som detta år inte räckte riktigt ända fram till en nominering.

Vi valde istället att lyfta fram följande fem kanidater:

+ Emilia Fahlin, cykel – SM-guld, tempo. Silver U23-EM, tempo. Nia på tempo-VM i Australien, den näst bästa svenska daminsatsen genom tiderna.

+ Richard Göransson, banracing – vinnare av STCC. BMW-föraren blev historisk med sin fjärde titel i klassen.

+ Kif Örebro, fotboll – vinnare av Svenska cupen, Örebros första tunga titel i fotboll någonsin. Besegrade storlag som Malmö och Linköping på vägen till final mot Djurgården.

+ Erik Sundlöf, friidrott – dubbla SM-guld i höjdhopp, både ute och inomhus. Tvåa GE-galan. Sjua på J-VM i Kanada.

+ Örebro SK, fotboll – trea i herrallsvenskan 2010. Klubbens näst bästa placering genom tiderna. Sixten Boström nominerad till årets tränare på Fotbollsgalan.

Nu vill vi ha din åsikt inför det beslutande sammanträdet. Det är självklart fritt fram att föreslå helt andra namn. Enda kravet är att personen eller laget måste uppfylla följande stadga:

”NA:s guldklocka ska delas ut till den länsidrottare eller det länslag som utfört årets främsta och populäraste idrottsprestation. För att få Guldklockan mer än en gång krävs en prestation i särklass”.

Enklast påverkar du slutvalet genom att gå in på sportsajten na.se/guldklockan2010 och klicka på någon av de fem kandidaterna.

Där kan du också kommentera urvalet och kanske föreslå namn som vi helt glömt bort.

En jury bestående av NA:s tidningschef och sportredaktion kommer slutgiltigt att avgöra var utmärkelsen hamnar.

Vinnaren av 2010 års guldklocka presenteras i Nerikes Allehanda på julaftonen.

Mer läsning

Annons