Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femte raka VM-medaljen för Bibben: ”Helt galet”

Det blev inget fjärde VM-guld – men väl femte VM-medaljen på lika många försök för Gyttorps Bibben Nordblom i Ö till ö, världsmästerskapet i swimrun.

Annons

Bibben Norblom, 24, från Gyttorp sa redan inför årets Ö till ö, VM i swimrun, att det skulle krävas en tid under tio timmar för att nå pallen i damklassen i år – trots att banrekordet var 10.26.31, som hon själv var med och satte 2014.

Och snacka om man kunde ta henne på orden – samtliga tre lag på dampallen var långt under tio timmar, och segrande Annika Ericsson och Kristin Larsson, i Team Addnature, slog banrekordet med nästan 58 minuter när de korsade mållinjen på Utö i Stockholms södra skärgård på 9.28.41 – en tid som så sent som 2012 hade räckt till en pallplats i herrklassen.

Bibben tog tredjeplatsen, i par med nya lagkompisen Maja Tesch, på tiden 9.48.01.

– Är det inte helt galet? utbrast Bibbens lagkompis Maja Tesch i den officiella tv-sändningen från loppet.

– Vi sa till varandra inför loppet att vi kanske, kanske kan göra under tio timmar. Men vi var tveksamma om det verkligen skulle gå. Nu klarade vi det, och vi är riktigt nöjda.

Bibben vann VM i mixedklass 2011 och i damklass tillsammans med sin mamma Lotta Nilsson 2013 och 2014 (2015 avslutade de sin Ö till ö-historia med ett brons) medan Maja Tesch tog guldet i damklassen i fjol, som debutant i par med årets vinnare Annika Ericsson.

Den här gången var damtäten samlad under de inledande 25 kilometerna av det 75 kilometer långa loppet, men sedan tvingades Nordblom och Tesch, och alla andra, släppa Ericsson och Larsson.

Nordblom och Tesch låg sedan tvåa under mer än halva loppet, men blev upphunna av Team Icebug, Ulrika Eriksson och Helena Sivertsson, som lyckades öppna en lucka på ett par minuter som Nordblom och Tesch inte lyckades täppa till.

Eriksson och Sivertsson tog silvret på 9.45.03 och Nordblom och Tesch blev trea på 9.48.01. Båda alltså långt över en halvtimme under det tidigare banrekordet.

– Vi mötte lagen framför när vi kom in till en vätskestation och de andra var på väg ut, och det är klart att man försöker öka farten i det läget, men problemet var att jag redan hade maxpuls under löpningarna, säger Nordblom i tv-sändningen.

– Jag kände mig stark i simningen, där har jag utvecklats, men jag fick gräva djupt i löpningen i dag.

VM-bronset var alltså andra raka ihop för Nordblom och femte VM-medaljen på fem starter.

Och det lutar åt att hon kommer tillbaka en sjätte gång nästa år.

– Det tror jag nog, säger hon i tv-sändningen, och får medhåll av lagkompisen Maja Tesch:

– Ja, det finns en väldigt stor potential i det här laget. Bibben är otroligt stark i simningen nu, och om jag kan utvecklas lite där samtidigt som Bibben blir lite starkare i löpningen så kommer vi att kunna kapa en hel del på den här tiden.

Tävlingen, som består av löpning över 26 öar och 25 simningar mellan dem i en rak följd med totalt 65 kilometer löpning och 9,5 kilometer simning, startade på Sandhamn vid sextiden på måndagsmorgonen. Lelle Moberg och Daniel Hansson vann herrklassen och blev först genom tiderna att gå under åtta timmar när de tog målsnöret på 7.59.04, och australiern Adriel Young och svenska duathlonstjärnan Eva Nyström.

Örebroaren Mårten Vidlund och hiphopartisten Petter Askergren, som tävlar till förmån för Barncancerfonden och iniativet Heja Stina, låg på 75:e plats vid det andra spurtpriset, knappt tre timmar bakom täten. Vidlund och Askengren beräknar att gå i mål strax efter 18 i kväll.

Mårten och Petter passerade mållinjen på 11.45.16, 3.46 bakom segrarna men långt före sin egen tidtabell som sa 12-13 timmar."

Annons