Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fensbys avhopp drabbar laget

Det var julklappen Örebro Hockey verkligen inte önskat sig. En färgstark klubbdirektör som hoppar av i vredesmod just när klubben ska börja förbereda sig inför nästa stora steg – kvalet till elitserien.

Annons

Anders Fensbys avhopp beskrevs på tisdagen först som den naturligaste saken i världen på klubbens egen hemsida. ”Han känner att den uppgift han fick när han tillträdde är utförd och att det nu är dags för en ny person att ta över stafettpinnen”, stod att läsa. En mening som får Iraks tidigare informationsminister Bagdad-Bob att framstå som rena sanningsvittnet.

Efter NA:s intervju med Anders Fensby ändrades sedan versionen även om slutcitatet var ”ingen anledning till oro”.

Ord som kanske måste sägas men knappast trovärdigt när klubben samtidigt i all hast kallat till ett extra styrelsemöte redan till i morgon.

Anders Fensbys avhopp är förstås dynamit – oavsett hur klubben väljer att skildra det utåt. Dels för att den förre hotelldirektören är en stor profil i Örebros näringsliv med omnejd. Dels för det abrupta sättet det görs på.

Och allra mest för hans förklaring till sin avskedsansökan.

En tidningsredaktion lär sig att lyssna på en hel del människor som har synpunkter på det mesta. För NA-sportens del har samtal kring upprustningen av ishallen tillhört de vanligaste under senaste året. Folk har hört det ena och andra, nästan alltid med slutklämmen att bygget inte går som planerat.

Många gånger har våra motkollar slutat i att vi inte publicerat något, substansen har varit för liten. Då och då har vi lyft frågan till ansvariga som konsekvent slagit ifrån sig och sagt att allt går som planerat.

Nu träder Örebro Hockeys mest insatte person fram med samma beska kritik. Jag kan inte avgöra om han har rätt i allt. Men bara det faktum att han gör det antänder krutdurken. Under hösten har jag själv kryssat fram via byggställningar och tillfälliga lösningar i hallen. Spelet på isen har värmt, akustiken gett skön inramning och alla ideella funktionärer har gjort sitt yttersta för att alla ska trivas i röran.

Men arenan är betydligt längre ifrån elitserieklass än spelarna om jag uttrycker mig milt.

Hela hockey-Sverige pratar redan om att Örebro har ett lag som kan nå elitserien redan i vår. Samma dag som Anders Fensby valde att hoppa av hade en av kvällstidningarna Örebro Hockey på sin löpsedel.

Peter Anderssons trupp leder hockeyallsvenskan och charmar både fans och expertis. Ett drömläge för en idrottsklubb med växande ambitioner att få in mer pengar av sponsorer och locka mer publik till matcherna.

Samtidigt vet en klubbdirektör att sportsliga framgångar på elitnivå är en färskvara. Det gäller att greppa chansen när den dyker upp. Därför är Fensbys frustration förståelig.

Å andra sidan brukar det sällan vara den enes fel när två parter träter. Den Anders Fensby jag känner är en ”doer”, en man som vill få saker gjorda. Här och nu. Någon karriär som diplomat har aldrig varit aktuell.

Detta måste ledningen givetvis vetat när man värvade honom till klubbdirektör för ett knappt år sedan. I annat fall gjorde man sin läxa uselt.

När Fensby valt att ta fajten med stadens styrande i form av kommunala Örebroporten har han haft en yttre fiende. Det behöver inte alltid vara av ondo. Sånt kan föda en kreativ drivkraft.

Därför är det andra skälet till hans avhopp kanske mest allvarligt. Anders Fensby känner sig knivhuggen i ryggen av delar av den egna styrelsen. Utan intern enighet är det svårt, i princip omöjligt, att stå längst fram och ta en tuff strid utåt.

Vem som agerat rätt kommer att visa sig i framtiden. Jag konstaterar bara att tajmingen är djupt olycklig. Örebro Hockey måste åter börja ägna kraft åt interna omdisponeringar och försöka fylla det tomrum på kansliet som murbräckan Anders Fensby lämnar efter sig. Dessutom övertyga efterträdaren att denne har full uppbackning av alla i ledningen.

Tyvärr har hockeyn i Örebro varit alldeles för bra på att skapa den här typen av rubriker genom åren. Det turbulenta arvet är svårt att skaka av sig. Fensbys avhopp bevisar samtidigt åter hur svårt det är för en klubb att växa i lagom takt mot den yttersta eliten.

Kvar där ute på isen finns ett lag som skulle må bäst av att få fortsätta byggas i lugn och ro. Ett sevärt lag som i kväll spelar het seriefinal mot Bofors och efter nyår ska gå in i en fas av mental förberedelse inför den kvalserie som kan bli årets största idrottsfest.

En avhoppad klubbdirektör som pekar på interna problem kan knappast gynna den uppladdningen.

Oavsett vad ledningen skriver på sin egen hemsida.

Mer läsning

Annons