Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festen lever – ”Henka” borde varit med

Det såg inte bra ut, kunde ha slutat med 20 poäng att ta igen och en guldchans lika kall som den här elaka höstkvällen i Motala.
Men 20 poäng blev till tolv.
Ett sista heat räddade allt.

Annons

Nu saknas bara en sak i den vilda jakten på guldet: Henrik ”Henka” Gustafsson. Det är nu det irriterade biet hade flugit som bäst.

Allt innebär så mycket mer än vanligt för Indianerna. Den strålande grundseriesäsong som laget lekte hem i elitserien. Semifinalvinsten mot Bajen och alla förväntningar som hann byggas upp fram till nu.

Ett sandslott var på väg att blåsa omkull. Men förlorade bara några torn.

Tack vare Niels Kristian Iversen och Antonio Lindbäcks femetta mot världsmästaren Greg Hancock och hemmafavoriten Jonas Davidsson i nomineringsheatet lever finalen även inför returen i Kumla.

Ett heat förändrade inte allt. Men det räddade definitivt festen.

Piraterna borta är alltid en av säsongens svåraste matcher. Särskilt när Motalalaget får upp farten och drar fram som en snöplog utan broms. Dessutom kom Indianernas första struliga match väldigt olägligt.

Lindbäck bländades i första heatet, Bjarne Pedersen var för övertaggad och for in i tejpen i det andra - och kort där efter blev Ryan Sullivan påkörd och bortförd i ambulans i matchens fjärde heat.

Man kan skylla på mycket. Men sanningen är den att Indianerna körde in åtta poäng i heaten där Sullivan ersättas.

Det stora poängfallet kom i stället i Piotr Protasiewicz. Indianernas lagkapten skramlade bara ihop tre poäng på tre heat innan han blev borttoppad. Alldeles för dåligt när det krävs som mest. Förmodligen också av den förare som mest av alla i klubben äntligen vill vinna ett guld.

Att hämta in tolv poäng på hemmaplan i speedway är ungefär som att vända ett 0-2-underläge i fotboll. Det är inte lätt, men det går.

Jag tror inte Piraternas unga polska trio med Pawlicki-bröderna och Maceij Janowski kommer kunna leverera på samma vis i Kumla. Även om banan är en av elitseriens enklaste. Pressen är plötsligt på Piraterna. Trots att Indianerna vann elitserien före dem med nio poäng.

Unga förare presterar ofta som en jojo. Klarar Piraterna att behålla jämnheten även den här kvällen så får de fira i Kumla.

Jag var framme vid ambulansen och såg Ryan Sullivan ligga med stabiliserad nacke på väg ut från arenan. Ett turbulent år i Indianerna tog slut en match för tidigt för den hetlevrade australiern. I ”Flyin Ryans” frånvaro kommer Indianerna att matcha unge polacken Grezgorz Zengota på onsdagskvällen.

Inget ont om ”Zengi”, men självklart hade jag och säkert många andra av de tusentals som kommer till Sannahed velat se legendaren Henrik ”Henka” Gustafsson i en sista stor avgörande final.

”Henka” har visat att han håller än. Han är tjurig för att han inte fått tillräckligt med chanser i år och han vore perfekt som ett irriterat bi att kasta in.

Dessutom en värdig och väldigt respekterad förare som med sin rutin skulle kunna sprida ett betydande lugn i gruppen.

Men kanske bäst av allt: Ett bra publikknep som garanterat skulle väcka publiken mer än Sean Banan. Även om jag på många vis gillar lagledare ”Dalle” Anderssons skönt urspårade värvning av artisten till semifinalen.

Mer läsning

Annons