Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkfesten i Globen något alldeles extra

Det är kul att Sveriges internationella stortävlingar skiljer sig så mycket från varandra. Och kanske ett måste för att alla ska få publik.

Annons

Falsterbo bygger på sommar och sol, Scandinavium på tävlingar i världsklass och Globen på show och julstämning. Har man inte varit i Globen är det svårt att förklara. Det är omväxlande mys-pysig familjeunderhållning, världsrekordförsök, glitter och tomtar, snabba klasser och hästar som utför saker som man inte tror kan vara möjligt.

Det jublas i Globen när en fransman får sina hästar att apportera, köra bil, sitta och ligga utan ens en grimma på. När Robert Whitaker hoppade hissnade 2,12 meter utan sadel vilket är nytt barbacka-världsrekord. När kändisar som för tre månader sedan aldrig hade suttit på en häst får oss att förstå hur svårt det faktiskt är och också visar sann glädje över att få vara nära detta fascinerande djur.

Men jag tror att jublet kommer bytas till tok-vrål när europamästaren och världstvåan Rolf-Göran Bengtsson idag äntligen visar sig för hemmapubliken. Om han kommer i tid vill säga för det ligger mycket logistik och ett tajt tidsschema bakom. Det ryktas om chartrat flygplan och poliseskort från Arlanda.

RGB tävlade igår i Abu Dabi i Förenade Arabemiraten på den pengastinna tävlingen Global Champion Tour för världens topprankade ryttare. Såklart ett måste gentemot hästägare och sponsorer. Satte sig direkt efteråt på ett plan mot Stockholm. Landade förhoppningsvis på Arlanda i morse enligt plan och hinner om flygturen och efterföljande bilresa går i lås precis i tid till Globen för att svinga sig upp i sadeln och komma till start i GP-klassen. Hästen finns redan på plats och lär stå sadlad och klar i kulisserna i väntan på sin europamästare. Det är inte lätt att vara alla till lags.

Jättestort grattis till Örebrotjejen Emelie Karlberg som på fredagen vann Stockholm Trophy, en klass dit vanliga ryttare kvalat på vanliga tävlingar under året och nu fick chansen att kliva in på en topparena i finalen. Även om hindren inte är så höga så kan det inte betraktas som annat än stort att vinna i Globen. Idag får vi hålla tummarna för en ung Örebrotjej till nämligen Daisy Pearsson som ska hoppa ponnyfinalen av Prins Carl Philips pris.

Många blivande toppryttare har börjat karriären med att vinna den klassen, som nya stjärnskottet Angelica Augustsson. Men bara att ha varit där med den rutin det ger kan betyda mycket för den fortsatta karriären.

Mer läsning

Annons