Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förakta inte hästkrafterna

Så har äntligen våren anlänt och med den lyckan över att vara hästägare.
En solig långtur i skogen ackompanjerad av fågelkvitter är livskvalité!

Annons

På vårkanten är det också dags för stoägarna att ta det slutgiltiga beslutet om det är dags att betäcka. Tanken på en söt liten krabat som skuttar omkring i hagen är mysig. Och så finns ju också drömmen om att lyckas avla fram nästa generations världsmästare. Men det är mycket tid, risker och pengar inblandat innan det kommer ett föl och än mer innan det är en färdig tävlingshäst.

Jag var på hingstvisningen på stuteri Eklunda utanför Örebro för ett par veckor sedan. Eklunda jobbar internationellt och samarbetar med stuterier i både Holland och Danmark. På visningen fick vi chansen att se danska hingstar från välkända Stuteri Ask live. Vilka snygga killar! Och då menar jag hästarna och inte de som satt på ryggen.

Förr var det naturlig betäckning som gällde och stoägarna valde i regel en hingst som fanns nära till hands.

Det var lätt

att i efterhand lista ut vilken hingst som stått stationerad vilket år i Örebro då i princip alla nya hästar i samma årgång var efter samma hingst. Den moderna tekniken har gett helt nya förutsättningar.

I dag skickas både fryst och färsk sperma kors och tvärs med posten och stoet kan semineras på närmsta stuteri med en världshingst. Det gör urvalet och möjligheterna att välja den bästa hingsten till sitt sto oändlig. Det har ju också gett förutsättningar att få in nytt och bra blod i den svenska aveln.

I Sverige finns i dag runt 300 000 hästar och vi är med det ett av Europas mest hästtäta länder beräknat på antal hästar per invånare. Det är för mycket tycker en och annan surgubbe som anser att hästarna luktar illa och är i vägen. En märklig hobby för småtjejer tycker andra.

En fantastisk tillgång för hela Sveriges befolkning säger jag. Förstår ni vad Sveriges hästar omsätter och hur många arbetstillfällen som skapas?

Hästarna är en mångmiljardindustri och utgör 0,34 % av Sveriges BNP och skapar hela 28 000 helårsarbeten. Det är direkta arbeten som veterinärer, hovslagare, ridinstruktörer och travkuskar.

Men det är också mängder av indirekta arbeten. Det är tillverkning av transporter och utrustning. Det är bönder som odlar foder och som i sin tur behöver maskiner som någon får tillverka och sälja. Det skapas arbetstillfällen hos de som jobbar med spel på trav och hos byggfirmor som får snickra ridhus. Det är el, vatten, försäkringar och campingar som får hyra ut stugor till ryttare som är på tävling. Ja det blir mängder av ringar på vattnet för någon måste ju tillverka minsta lilla skruv som ett stall är byggt av.

Innan ni klagar över att det blir flugor av grannens hästar eller att ni måste sakta ner med bilen när det är ryttare på vägen så tänk på vad det skulle innebära för er och för Sverige om hästarna försvann.

Mer läsning

Annons