Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förre Degerforsstjärnan i skatteskandal

Förre Degerforsstjärnan Andreas Andersson har pekats ut i en omfattande skatteskandal.

Annons
Andreas Andersson i ljus tröja mitten. Bilden tagen 2011 under ett tillfälligt inhopp i IFK Hallsberg.

Det är Sveriges radio Ekot som i dag rapporterar om att den internationella storbanken HSBC:s schweiziska avdelning har hjälpt 500 personer med svensk koppling att undkomma skatter. Totalt handlar det om 106 000 personer i 203 länder och summor på över 800 miljarder kronor, en summa som motsvarar Sveriges statsbudget,

En av dem som pekats ut är den före detta landslagsstjärnan och Degerforsspelaren Andreas Andersson. Han fick sitt genombrott i Degerfors IF i mitten av 90-talet. Karriären fortsatte sedan i IFK Göteborg och sedan i klubbar som Milan och Newcastle där hans inkomster ökade. I november 2006 återvände han till Degerfors men då som klubbchef, ett arbete han avslutade under 2008.

Enligt engelska The Guardian har storbanken låtit sina kunder ta ut stora belopp i utländsk valuta, hjälpt dem att undvika skatter i sina hemland samt dölja odeklarerade konton och dessutom tillhandahållit konton till internationellt efterlysta brottslingar.

Materialet som är släppt rör uppgifter mellan 1988 och 2007. Andreas Andersson uppgav 2007 att hans taxerade inkomst var 1,5 miljoner kronor. Men enligt uppgifter var den korrekta summan cirka 16 miljoner kronor.

Till Ekot vill han inte först kommentera uppgifterna.

– Ja... det är väl inget som jag har lust att kommentera just nu, säger Andreas Andersson till Ekot.

Ekot: Som det verkar så har du bara redovisat en tiondel av din förmögenhet till Skatteverket?– Alright. Grejen är väl att jag har gjort en rättelse, så att säga. Så jag har lämnat in det.

Skatteverket uppger att cirka 4 500 andra svenskar har gjort samma sak efter att uppgifterna från storbanken läcktes.

Mer läsning

Annons