Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första svenska medaljen till Kalla

Längdåkaren Charlotte Kalla tog Sveriges första medalj i OS i Sotji när hon blev tvåa i damernas skiathlon över 7,5 kilometer klassisk stil och 7,5 fristil.

Annons
Charlotte Kalla efter målgången.

Ut på det sista varvet var det klart att medaljstriden stod mellan fem åkare. Norskorna Therese Johaug, Marit Björgen och Heidi Weng turades om att sköta farthållningen, finskan Aino-Kaisa Saarinen försökte också i ledningen ett tag, medan Charlotte Kalla åkte taktiskt och sökte ryggar. I den långa, tunga stigningen med två kilometer åkning kvar att åka kom avgörandet.

Charlotte Kalla blixtrade till och det var bara Marit Björgen som kunde följa med i svenskans tempohöjning. In mot stadion tog Björgen kommandot, Charlotte Kalla orkade inte utmana, men silvret var säkert.

– Hon lyckades få med sig mer fart in på upploppet. Det här var så bra som jag kunde vara i dag, säger Charlotte Kalla till TV3.

– Det var jätteskönt att få den här starten i OS.

Charlotte Kalla var 1,8 sekunder efter Marit Björgen i mål och Heidi Weng knep bronsmedaljen.

Emma Wikén svarade för ett topplopp och åkte in på nionde plats, 1,33 efter täten. Sara Lindborg blev 20:e medan Britta Johansson Norgren tröttnade på fristilsdelen och blev 39:a.

Efter loppet tackade Emma Wikén vallarna.

– Jag har aldrig haft så bra skidor någonsin, säger Wikén till TV3

TT

Mer läsning

Annons